Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η οικονομική κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για ακόμη μεγαλύτερες βλάβες στο περιβάλλον


Η όποια οικονομική κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για ακόμη μεγαλύτερες βλάβες στο περιβάλλον, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε με
αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία η κακοδιαχείριση του πολυτιμότερου φυσικού πόρου του πλανήτη, του Νερού, η αλόγιστη χρήση του σε κάποιες περιοχές της γης και η εκτενής μόλυνση του σε άλλες έχουν αναγάγει το βασικότερο αγαθό για την ζωή στον Πλανήτη ελλειμματικό πόρο.
Aναλυτικότερα η ΠΟΣΓ αναφέρει τα εξής:
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια για περιορισμό των κλιματικών αλλαγών και την φροντίδα του Περιβάλλοντος. Η δυσμενείς εξελίξεις σε σχέση με το περιβάλλον θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή στο πλανήτη και δημιουργούν αβεβαιότητα για τις νέες και επερχόμενες γενιές.
Η κακοδιαχείριση του πολυτιμότερου φυσικού πόρου του πλανήτη, του Νερού, η αλόγιστη χρήση του σε κάποιες περιοχές της γης και η εκτενής μόλυνση του σε άλλες έχουν αναγάγει το βασικότερο αγαθό για την ζωή στον Πλανήτη ελλειμματικό πόρο.
Πρέπει πριν χρειαστεί να δημιουργηθούν πόλεμοι για την απόκτηση και χρήση του να εφαρμοστούν πολιτικές και μέθοδοι διαχείρισης και αποταμίευσης του νερού, ειδικότερα δε του πόσιμου.
Πρέπει επίσης να εκπαιδευτούν οι πολίτες στην λελογισμένη χρήση του και να αποκτήσουν κουλτούρα σεβασμού γενικότερα στους φυσικούς πόρους αλλά και ειδικότερα στο Νερό ως γενεσιουργό στοιχείο της ζωής.
Έστω και τώρα χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούμε όλοι, πολίτες, κοινωνίες και κυβερνήσεις και να προχωρήσουμε σε αποφάσεις και πράξεις που θα μας επιτρέψουν να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ένα βιώσιμο πλανήτη.
Η όποια οικονομική κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για ακόμη μεγαλύτερες βλάβες στο περιβάλλον.
Η έξοδος από την παρούσα κρίση θα έχει ισχυρά θεμέλια, μόνο αν βασιστεί σε μια παγκόσμια συμφωνία για αλλαγές στο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα οδηγήσουν στον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων, στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη νέα πράσινη οικονομία και την νέα τεχνολογική επανάσταση, που ήδη επενδύει σε περιβαλλοντικές λύσεις.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και να συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις αυτές,, και για αυτό χρειάζεται μακροχρόνιο όραμα, σχεδιασμός και άμεση δραστηριοποίηση.
Η ΠΟΣΓ εφιστά την προσοχή για όλα τα θέματα που άπτονται της Γεωπονικής επιστήμης και αφορούν το Νερό, την Eλληνική Γεωργία αλλά και την Ελληνική κοινωνία γενικότερα, όπως:
  • Αρδευτική πολιτική και αντιμετώπιση της λειψυδρίας
  • Εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην διαχείριση του νερού για γεωργική χρήση και ένταξη τους στις επιλέξιμες δράσεις του Π.Α.Α.
  • Προγραμματισμός και επιλογή καλλιεργειών με βάση τις αρδευτικές ανάγκες και δυνατότητες της κάθε περιοχής.
  • Υδρολογικές μελέτες και έργα υδρομάστευσης για κάθε περιοχή και ειδικότερα για την Νησιωτική Ελλάδα που το πρόβλημα είναι τεράστιο.
  • Κάλυψη των αναγκών του αστικού πρασίνου με τις τελευταίες τεχνολογικές λύσεις για την μέγιστη οικονομία
Όλα τα παραπάνω είναι υποχρέωση του Γεωπονικού κλάδου να τα διαχειριστεί και να τα αξιοποιήσει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, του περιβάλλοντος αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων γιορτάζει την Παγκόσμια ημέρα Νερού και καλεί τους πολίτες να δείξουν έμπρακτα τον σεβασμό και την αγάπη στην διαχείριση του νερού αλλά επίσης την Πολιτεία να συνεισφέρει με πολιτικές και τους πολίτες με πράξεις που θα προστατεύουν το νερό ως πρωτεύοντα φυσικό πόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου