Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ο Ξυδάκης λέει... τραγούδι απ' τ' Αλγέρι


Ο Νίκος Ξυδάκης συναντά για πρώτη φορά στη σκηνή του Gazarte τον σημαντικό Αλγερινό πιανίστα και συνθέτη Maurice El Medioni σε μία μουσική συνομιλία που θα διαρκέσει έξι ημέρες.
Με αφορμή τις αναφορές στη μουσική του Medioni που είχε χρησιμοποιήσει ο Νίκος Ξυδάκης στο έργο «Rue Lepsius - Μια
μουσική προσωπογραφία του Κ.Π. Καβάφη» που είχε παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ το καλοκαίρι του 2009, αλλά και εξαιτίας της καταγωγής του από την Αίγυπτο, ο Νίκος Ξυδάκης συναντά τον συνθέτη, με στόχο να ενώσουν τις κοινές τους επιρροές. Παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με οργανικές μουσικές και τραγούδια που εμπεριέχουν τόσο την Ανατολή όσο και τη Δύση, αλλά και με αναφορές σε άλλα είδη μουσικής που έχουν επηρεάσει και τους δύο δημιουργούς, με έμφαση στη jazz.
Ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης δεν εμφανίζεται συχνά. Επιλέγει λίγες και καλές συναυλίες ή σειρά παραστάσεων με στόχο πέρα από τη μουσική και την υψηλή αισθητική. Ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Βήμα ο Νίκος Ξυδάκης, είχε σημειώσει ότι το πρόγραμμα στο Gazarte, «είναι ανακουφιστικό. Παράλληλα, συμμετέχει και ένας ξένος καλλιτέχνης με τον οποίο έχουμε κοινά μουσικά βιώματα. Άλλωστε, ο ρόλος της τέχνης δεν είναι να έχει έτοιμα τραγούδια και συνθέσεις στο συρτάρι της και να τα βράζει σε περιόδους κρίσης. Η Τέχνη είναι ανύποπτη και αυτό είναι το ενδιαφέρον της».
Μαζί τους στην ερμηνεία η «πληθωρική» καλλιτεχνική προσωπικότητα της Μάρθας Φριντζήλα και ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, αλλά και ένα σύνολο σολίστ μουσικών. Συμμετέχουν οι Δημήτρης Μπουζάνης: πιάνο, Μιχάλης Καταχανάς: βιόλα, Δημήτρης Χουντής: σαξόφωνο, Θάνος Μιχαηλίδης: τύμπανα, Κώστας Πατσιώτης: μπάσο Γιώργος Διαμαντόπουλος: πλήκτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου