Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

«Παράθυρο» για νέες αυξήσεις από ΔΕΗ

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο επιβολής και νέων αυξήσεων σταδιακά στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός μιλώντας στις Επιτροπές Περιβάλλοντος-Έρευνας και Τεχνολογίας στη Βουλή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (η οποία βρίσκεται προ των πυλών στην Ελλάδα) οδήγησε σε πρώτη φάση σε αυξήσεις τιμών σε πολλές
χώρες προτού επέλθει σταδιακά η ισορροπία και αποκλιμακωθούν λόγω του ανταγωνισμού οι τιμές. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί μέχρι σήμερα μόνο στη Μεγάλη Βρετανία.

Πέρα από αυτό, ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι από το 2013 και μετά η Ελλάδα θα πρέπει να αγοράσει όλα τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων. Κάτι που σημαίνει ότι η επιχείρηση θα πρέπει μέχρι το 2020 να πληρώσει ένα ποσό 800 εκατ. ευρώ ή 12 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, η ΔΕΗ μπορεί να απορροφήσει ένα τμήμα του ποσού, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το υπόλοιπο να μετακυλιστεί στα νοικοκυριά και την κατανάλωση.







Ανέτοιμη η ΔΕΗ για τις αιτήσεις φωτοβολταϊκών, στις 35.000 οι αιτήσεις







Ο κ. Ζερβός παραδέχτηκε, επίσης, ότι η ΔEH δεν ήταν έτοιμη να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο των αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, οι οποίες ανέρχονται σε 35.000, με 6.000 από αυτές να είναι αγροτικές.



Oι τελευταίες, όπως βεβαίωσε, θα αδειοδοτηθούν κατά προτεραιότητα, ενώ συμπλήρωσε ότι 18 νομοί είναι ήδη κορεσμένοι από πλευράς αιτήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου