Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Η διακίνηση των βιολογικών στα χέρια των παραγωγών

Σε τροχιά αυτό-οργάνωσης μπαίνουν οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, με την ομοσπονδία Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος να αναπτύσσει πρώτη την πρωτοβουλία να ιδρύσει μετοχική εταιρεία. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Μπάμπη Τσοκανή στην εφημερίδα Agrenda, πρόθεση των βιοκαλλιεργητών είναι η εταιρεία αυτή να αποκτήσει συσκευαστήρια, θα πραγματοποιεί συγκέντρωση των προϊόντων, θα έχει δεδομένη τη
 διάθεση αυτών των προϊόντων σε 400 καταστήματα (που μπορεί να ενταχθούν στο μετοχικό σχήμα) και θα έχει δυνατότητα εξαγωγών.

Άλλωστε, το μοναδικό αποτέλεσμα που είχε η άμεση εμπλοκή των ιδιωτικών συμφερόντων στη διακίνηση των βιολογικών τροφίμων και ποτών ήταν το 50% της αγοράς να αποτελείται από εισαγόμενα προϊόντα.



Αντίστοιχα, ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιάννης Κουτσούκος, δήλωσε σε συνέντευξή του σε δικτυακό τόπο ότι «είναι στις προθέσεις μας να βρούμε μια διαδικασία ανασύνθεσης και οργάνωσης όλου αυτού του χώρου και δημιουργία ενός έγκυρου συνομιλητή που να ιεραρχεί και να χαράζει πολιτική γύρω από τα βιολογικά για να σηκώσουμε το θέμα και να ενισχύσουμε τον κλάδο».



Έχει πραγματοποιηθεί ήδη μία σύσκεψη στο υπουργείο για το θέμα και επίκειται νέα συνάντηση όπου θα συζητηθούν η επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Βιολογικής Γεωργίας, η ενεργοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων, τα προβλήματα γραφειοκρατικού χαρακτήρα και η λειτουργία των βιολογικών λαϊκών αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου