Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

«Φράχτη εσείς, βάρκες εμείς!»

Με τροποποίηση των δροµολογίων εισόδου στην Ελλάδα, αλλά και µείωση του αριθµού των λαθροµεταναστών απάντησαν το Σαββατοκύριακο οι τούρκοι διακινητές τους, που φαίνεται ότι ανησύχησαν από το ελληνικό σχέδιο για τοποθέτηση φράχτη στο
τµήµα των 12 χιλιόµετρων χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο.

Αν και ο αριθµός των λαθροµεταναστών που συνελήφθησαν µειώθηκε αρκετά το διάστηµα από Παρασκευή µέχρι Κυριακή, η συντριπτική πλειονότητα όσων πέρασαν στην Ελλάδα οδηγήθηκε από τους διακινητές είτε βορειότερα είτε νοτιότερα, και µπήκε στο ελληνικό έδαφος µέσω του ποταµού Εβρου. Πριν από τη δηµοσιοποίηση του σχεδίου, από το χερσαίο τµήµα όπου θα υψωθεί το συρµάτινο πλέγµα περνούσε το78% των λαθροµεταναστών.



Τις τελευταίες ηµέρες από εκεί πέρασε µόνο το 7,5%! Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στο συµπέρασµα ότι η δηµοσιοποίηση του θέµατος µε τον φράχτη, αλλά και η προηγηθείσα εντατικοποίηση της επιτήρησης τής FRONTEX λειτούργησαν µεσοπρόθεσµα αποτρεπτικά, ενώ σύµφωνα µε στρατιωτικούς κύκλους, στην κατεύθυνση αυτή συνέβαλε σηµαντικά και η ολοκλήρωση ενός αµυντικού έργου του Στρατού που προβλέπει τη διεύρυνση του βάθους και του πλάτους της αντιαρµατικής τάφρου που υπήρχε λίγο δυτικότερα από την οριογραµµή. Στην προτίµηση του Έβρου, έναντι παλαιότερα των νησιών, είχαν προχωρήσει τα κυκλώµατα κυρίως µετά το 2009, διότι τότε αυξήθηκε απότοµα ο αριθµός των Αφγανών και Αλγερινών λαθροµεταναστών, οι οποίοι όµως δεν διέθεταν πολλά χρήµατα για την πολύ πιο ακριβή είσοδο από το Αιγαίο (4-5.000 ευρώ). Αυτό, παράλληλα µε την αποτελεσµατικότητα των θαλάσσιων και εναέριων περιπολιών της FRΟNTEX στο Αιγαίο, οδήγησε στα πιο φτηνά δροµολόγια των 500-1.000 ευρώ του Έβρου.



Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία, ο αριθµός των εισερχοµένων από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα έχει κατά τους τελευταίους µήνες του 2010 υπερτριπλασιαστεί σε σχέση µε το 2009, ενώ η Ελλάδα δέχεται στα σύνορά της τηνπίεση από το 80-90% των παράνοµων λαθροµεταναστών ολόκληρης της Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010, όπως δήλωσε χθες ο αν. υπουργός Άµυνας Π. Μπεγλίτης (στη ΝΕΤ), συνελήφθησαν στον Έβρο περίπου 55.000 λαθροµετανάστες εκ των οποίων οι 43.000 στο χερσαίο τµήµα όπου ο Έβρος µπαίνει στην τουρκική επικράτεια.



«ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ MΕ ΤΗ ΒΙΑ»



Πάντως, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι µε την πρόοδο της εφαρµογής του συνόλου των µέτρων που ετοιµάζει – από τη νέα πολιτική ασύλου που συζητείται στη Βουλή, τις συµφωνίες επανεισδοχής, τον εθελοντικό επαναπατρισµό, τη δηµιουργία νέων κέντρων υποδοχής, τον φράχτη, την επέκταση της παρουσίας της FRONTEX, µέχρι τις διάφορες δράσεις στην Αθήνα κ.ά. – θα υπάρξουν θετικά αποτελέσµατα.



«Θα υπάρξεικαι βίαιος επαναπατρισµός – εκόντες άκοντες θα φύγουν», είπε ο κ. Μπεγλίτης. Ήδη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – που δέχεται σκληρή κριτική από τα κόµµατα της Αριστεράς για τον φράχτη – αποδέχτηκε για τη δηµιουργία κέντρων υποδοχής στο βόρειο µέρος του Νοµού Έβρου, τρία εγκαταλελειµµένα στρατόπεδα του Στρατού Ξηράς.



Πρόκειται για ένα στρατόπεδο κοντά στο χωριό Χελιδόνα (προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα) και δύο στην περιοχή Διδυµότειχου (Βρυσικών και Φιλιρίδη). Τα στρατόπεδα αυτά είχαν δυνατότητα στρατωνισµούπερίπου 700 ανθρώπων το ένα και θα διαµορφωθούν αναλόγως. Επίσης από κατάλογο που έχει διαβιβαστεί στην ΕΛ.ΑΣ. θα επιλεγούν ακόµη ένα ή δύο παλιά στρατόπεδα σε νησιά του Αν. Αιγαίου, ενώ θα χρησιµοποιηθεί και στρατόπεδο στη Ριτσώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου