Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ασφάλεια και επάρκεια τροφίμων – τιμές, οι προτραιότητες του ΥΠΑΑΤ

Στο τρίπτυχο ασφάλεια- επάρκεια και τιμές των αγροτικών προϊόντων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Κουτσούκος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash και στην εκπομπή των Γ. Στρατάκη και Μ. Λεονάρδου. Ο υφυπουργός τόνισε ότι τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα διαθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ποιότητας και της ασφάλειας και δεν έχουν θιγεί από τις διατροφικές κρίσεις που γνώρισε και γνωρίζει η Ευρώπη όπως η πρόσφατη με τις διοξίνες.


Επεσήμανε επίσης, ότι στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες με βάση το καθεστώς της Ε.Ε. γίνονται φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι ώστε να διασφαλίζεται το καταναλωτικό κοινό.
Σε ότι αφορά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων παραδέχθηκε το υπερβολικό άνοιγμα των τιμών σε αρκετές περιπτώσεις και τόνισε ότι αυτό οφείλεται στις στρεβλώσεις της αγοράς και στην απουσία διαπραγματευτικής δύναμης και συλλογικής διακίνησης των προϊόντων από τους παραγωγούς, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ και της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, με το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών προϊόντων που θα ψηφιστεί άμεσα, την ιχνηλασιμότητα καθώς και με την συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, το ΥΠΑΑΤ θέλει να διασφαλίσει το εισόδημα του παραγωγού και του καταναλωτή.



Όπως χαρακτηριστικά είπε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και ιδιαίτερη αξία και αυτή την αξία δεν πρέπει να την νέμονται διάφοροι μεσάζοντες και σ’ αυτό το στόχο επικεντρώνονται οι πολιτικές του ΥΠΑΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου