Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ξεχωρίζει η Λαγκάρντ στην κούρσα διαδοχής


Ξεχωρίζει η Λαγκάρντ στην κούρσα διαδοχής 


Οι υποστηρικτές της τονίζουν ότι έχει διαπραγματευτικές ικανότητες και πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στις προβληματικές χώρες της περιφέρειας όπως είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Η ενδεχόμενη επικράτηση της θα είναι θετική εξέλιξη για τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προσφύγει στο ΔΝΤ.

Άλλα ονόματα που ξεχωρίζουν στην κούρσα της διαδοχής είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Άλιστερ Ντάρλινγκ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς.

Οι δύο πρώτοι, σε περίπτωση επικράτησης, αναμένεται να σκληρύνουν τους όρους για τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες, δεδομένου ότι έχουν τηρήσει επικριτική στάση για την έως τώρα πορεία εφαρμογής του Μνημονίου. Ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς διαθέτει σημαντική πείρα για τη λειτουργία του ΔΝΤ, δεδομένου ότι ήταν επικεφαλής της τουρκικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της προσφυγής της χώρας του στο Ταμείο. Έχει δηλώσει, μάλιστα, ότι η λύση για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση βρίσκεται στις γενναίες μεταρρυθμίσεις.

Σε γενικές γραμμές οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι και ο επόμενος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος. Αντιρρήσεις έχουν οι ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες - Κίνα, Βραζιλία, Ινδία. Η Κίνα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση τονίζοντας ότι ο νέος επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει να επιλεγεί «αξιοκρατικά, δίκαια και με διαφάνεια».

Το όνομα του διοικητή της Τράπεζας του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ, έχει πέσει στο τραπέζι τελευταία. Η Ινδία πιέζει για 2 περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Ντουβούρι Σουμπαράο, και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Σχεδιασμού της ινδικής κυβέρνησης, Μοντέκ Σινχ Αλουάλια.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι εάν ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ δεν είναι Ευρωπαίος, αυτό θα είναι μία αρνητική εξέλιξη για τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προβλήματα. Η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ανέφερε ότι «θα είναι κακό για την Ελλάδα η μη επικράτηση Ευρωπαίου για το Ταμείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου