Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Βουτιά δέκα θέσεων για την Ελλάδα


Βουτιά δέκα θέσεων στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης του Μάνατζμεντ (IMD) για το 2011 πραγματοποίησε η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πλέον 56η μεταξύ 59 χωρών, έχοντας προσπεράσει μόνο τις Ουκρανία, Κροατία και Βενεζουέλα.
Η κάθετη πτώση (η μεγαλύτερη για φέτος στην κατάταξη IMD) αφορά την κατάσταση της οικονομίας
το 2010 και -όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Νικόλαος Πέντζος- συνδέεται με την εφαρμογή των όρων του Μνημονίου, τη δημοσιονομική προσαρμογή και την απουσία ουσιαστικών αναπτυξιακών μέτρων.
Ο ΣΒΒΕ παρουσιάζει την κατάταξη, στο πλαίσιο της δεκαετούς συνεργασίας με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που παρέχει στο IMD τα μακροοικονομικά ελληνικά στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες, στον τομέα της «οικονομικής αποδοτικότητας», η Ελλάδα απώλεσε δέκα θέσεις και βρέθηκε στην προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με τελευταία τη Βενεζουέλα.
Στην «κυβερνητική αποτελεσματικότητα», κατατάσσεται 54η (56η το 2009), ευρισκόμενη σε καλύτερη θέση μόνο από τις Αργεντινή, Βενεζουέλα και Ουκρανία.
Σημαντική επιδείνωση κατεγράφη στην «επιχειρηματική αποτελεσματικότητα», όπου η Ελλάδα βρέθηκε οκτώ «σκαλοπάτια» χαμηλότερα, 53η, μπροστά από Ρωσία, Ουκρανία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Βενεζουέλα και Κροατία. Στις «υποδομές», πάντως, η Ελλάδα κέρδισε μία θέση, αναρριχόμενη στην 32η.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου