Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Aυστηροί έλεγχοι για την κατάληψη παραλιών από ξαπλώστρες


Αυστηρούς ελέγχους και επιτόπιες αυτοψίες από κλιμάκια εισαγγελικών λειτουργών στις παραλίες της Αττικής, για να σταματήσει να παρεμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σ’ αυτές, ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.

Με εισήγησή του προς την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου τονίζει πως η γνωστή πρακτική να καταλαμβάνεται ο αιγιαλός από ιδιόκτητες εγκαταστάσεις είναι παράνομη, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Είναι γνωστή σε όλους η τάση να καταλαμβάνεται από τον εκμεταλλευτή εκ των προτέρων και μάλιστα εν πολλοίς με μόνιμες εγκαταστάσεις, ολόκληρος αιγιαλός με ομπρέλες, ξαπλώστρες, σκάφη κ.λπ., σε τρόπο ώστε να αποκλείεται εντελώς τμήμα του κοινού, που δεν επιθυμεί να κάνει χρήση των επ' ανταλλάγματι υπηρεσιών του παραχωρησιούχου, από τη χρήση του κοινόχρηστου αγαθού. Αυτές οι πρακτικές είναι ασφαλώς παράνομες».

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Τέντες εισηγήθηκε στην Ολομέλεια να γίνονται επισταμένοι έλεγχοι και εντατικές αυτοψίες, έτσι ώστε « να ελεγχθούν οι σχετικές συμπεριφορές τόσο των ιδιωτών όσο και των δημοτικών ή άλλων Αρχών αν σκοπίμως αμελούν να ασκούν τους αναγκαίους ελέγχους».

Την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απασχόλησε υπόθεση η οποία αφορούσε στο εάν νομίμως ή όχι παραχωρήθηκε με απόφαση του νομάρχη στον Δήμο Φαιάκων όχι μόνο η χρήση του κοινόχρηστου αιγιαλού αλλά και το δικαίωμα εκμετάλλευσης αυτού με την περαιτέρω διάθεση της χρήσης προς τρίτους, με κάποια έννομη σχέση έναντι ανταλλάγματος (εκμίσθωση). Όπως επεσήμανε ο κ. Τέντες, η εν λόγω εκμίσθωση ήταν νόμιμη.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου