Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Χωρίς ελληνικά F-16 στη Λιβύη


   Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα επέμβει η Αθήνα στη Λιβύη. Η Ελλάδα έχει καταθέσει ήδη στη Συμμαχία την πρόταση για τη συνεισφορά της, η οποία, παρά τον αρχικό
σχεδιασμό, δεν περιέλαβε τα τέσσερα μαχητικά F-16.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις οι οποίες δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα».
Η Ελλάδα, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, «έχει δηλώσει στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των δικών του σχεδιασμών τη διαθεσιμότητα της βάσης της Σούδας και συμπληρωματικά των αεροδρομίων του Ακτίου και της Ανδραβίδας, της φρεγάτας που εδώ και μέρες βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης με το οργανικό της ελικόπτερο και ενός ιπταμένου ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ. Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη ανά πάσα στιγμή και εφόσον παραστεί ανάγκη να διαθέσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης».
Το ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης με διαμόρφωση μάχης, τύπου Super Puma, βρίσκεται σε ετοιμότητα στην Κρήτη.
Στη Σούδα βρίσκονται αμερικανικά αεροσκάφη και αναμένεται να προσγειωθούν εντός των επομένων ωρών έξι Mirage 2000-5 από το Κατάρ.
Σύμφωνα με Τα Νέα, το τελευταίο διάστημα έχουν περάσει από τη Σούδα και πυρηνοκίνητα υποβρύχια, ένα ελικοπτεροφόρο, ένα αντιτορπιλικό με αντιβαλλιστικό σύστημα και κάποια πλοία υποστήριξης και ανεφοδιασμού.
Στον Άραξο βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες οκτώ βελγικά F-16, τα οποία έχουν διατεθεί στο ΝΑΤΟ για τη συμμαχική επιχείρηση.
Συλλαλητήριο στην αμερικανική βάση της Σούδας
Παράλληλα ειρηνικό και με μεγάλη συμμετοχή ήταν το συλλαλητήριο έξω από την Αμερικανική Βάση Ακρωτηρίου, που οργάνωσαν την Κυριακή στα Χανιά, μέλη των κινημάτων ειρήνης απ' όλη την Κρήτη με συμμετοχή και ξένων αντιπροσωπειών,
Ήταν μια εκδήλωση προγραμματισμένη εδώ και μήνες, στο πλαίσιο της συνάντησης των κινημάτων ειρήνης που έγινε στα Χανιά, ωστόσο χρονικά συνέπεσε με τις επιχειρήσεις στην Λιβύη.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου