Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Νέος εφιάλτης στην Ιαπωνία

Νέος συναγερμός σήμανε το πρωί της Δευτέρας στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί, καθώς διαπιστώθηκε αύξηση στην πίεση του αντιδραστήρα 3, που λειτουργεί με πλουτώνιο. Οι
εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις όταν γκρι καπνός άρχισε να αναδύεται από τον συγκεκριμένο αντιδραστήρα.
Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της χώρας εξετάζει το περιστατικό, αλλά διαβεβαιώνει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν έχουν αυξηθεί.
Η διαχειρίστρια εταιρεία TEPCO ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι oι γραμμές ηλεκτροδότησης συνδέθηκαν και στους έξι αντιδραστήρες, γεγονός που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία.
Μετά την αποκατάσταση των γραμμών τροφοδοσίας ρεύματος, οι μηχανικοί θα προχωρήσουν σε δοκιμές ώστε να διαπιστωθεί εάν τα συστήματα ψύξης λειτουργούν ή έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό των 9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε.
Σε περίπτωση που οι μηχανικοί δεν πετύχουν τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης στους συγκεκριμένους αντιδραστήρες, τότε θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αποτροπή διαρροής μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.
Ένα από τα μέτρα που μελετώνται, πλέον, είναι η «ταφή» του πυρηνικού εργοστασίου σε άμμο και τσιμέντο, στα πρότυπα του Τσερνόμπιλ.
Με πλαστογραφημένα πιστοποιητικά
Η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας διαψεύδει τις πληροφορίες ότι η TEPCO είχε πλαστογραφήσει τα πιστοποιητικών ελέγχων, αλλά -όπως έγινε γνωστό- δύο εβδομάδες πριν το σεισμό η εταιρεία ενημέρωσε την ιαπωνική αρχή ότι δεν πραγματοποίησε ορισμένες από τις προγραμματισμένες επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις.
Σε έκθεση που απέστειλε στις 28 Φεβρουαρίου στην υπηρεσία, η TEPCO αναφέρει πως δεν έλεγξε 33 κομμάτια του εξοπλισμού στους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊτσί.
Ανησυχία για τα μολυσμένα τρόφιμα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η ανίχνευση ραδιενέργειας στα τρόφιμα μετά τον πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα είναι πολύ σοβαρότερο πρόβλημα από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί.
«Είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτή που όλοι πιστεύαμε τις πρώτες ημέρες, όταν θεωρούσαμε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να περιοριστεί στα 20 ώς 30 χιλιόμετρα», τόνισε ο Πίτερ Κόρντιγκλεϊ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τον δυτικό Ειρηνικό
Η ιαπωνική κυβέρνηση απαγόρευσε την πώληση μη επεξεργασμένου γάλακτος από την περιφέρεια της Φουκουσίμα και σπανακιού από άλλη κοντινή περιοχή. Επίσης, σήμερα είναι πιθανό να ανακοινωθούν και άλλες απαγορεύσεις σχετικές με τρόφιμα.
Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν μετρήσεις ραδιενέργειας στη θαλάσσια περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. «Είναι πιθανόν μία πολύ μικρή ποσότητα ραδιενεργών ουσιών να απελευθερώθηκε στη θάλασσα. Αλλά ακόμη και αν αυτό επιβεβαιωθεί, δεδομένων των χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας στον αέρα, αυτό δεν θα έχει επιβλαβείς για την υγεία συνέπειες» υποστήριξε αξιωματούχος της ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου