πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
Δεν έλειψαν μάλιστα και οι εντάσεις, όταν ομάδα φοιτητών κρατώντας, ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Γιώργο φύγε», επιχείρησε να σπάσει τον κλοιό των αστυνομικών, που είχαν πλήρη εξάρτηση με ασπίδες, και να πλησιάσει το κτίριο όπου βρισκόταν ο Πρωθυπουργός για να εκφράσει την αντίθεσή της στην κυβερνητική πολιτική.
«Κλέφτες! Εξω η Ελλάδα από το ΔΝΤ», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ δύο από τους φοιτητές, έλεγαν σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που στέκονταν μπροστά από τον κλοιό: «Είμαστε νόμιμοι αντιπρόσωποι του φοιτητικού συλλόγου και θα περάσουμε να εκφράσουμε τη γνώμη μας».
Οι αξιωματικοί προσπάθησαν να μεταπείσουν τους διαδηλωτές να πάνε πίσω. «Αυτοί είναι η Δημοκρατία σας...», απάντησαν εκείνοι και έκαναν βήματα εμπρός. Εκείνη την ώρα οι αστυνομικοί με την εξάρτηση, τους έκλεισαν το δρόμο. Οι φοιτητές χτύπησαν με ξύλα τις ασπίδες των αστυνομικών και τους έριξαν νεράντζια και πέτρες. Εκείνοι απάντησαν με τη χρήση χημικών.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και κάποιοι διαδηλωτές, οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Η ατμόσφαιρα στην πλατεία της Σύρου παρέμενε τεταμένη έως και αργά το απόγευμα.
Οσον αφορά στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου, συνοδεία αρκετών κυβερνητικών στελεχών, μεταβαίνοντας σε ελικόπτερο «Σινούκ», βρέθηκε στη Σύρο, στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Κατά την ομιλία του ενώπιον εκπροσώπων φορέων της περιφέρειας, αναφέρθηκε και στις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 11ης Μαρτίου. Εξέφρασε την πεποίθησή του πως αυτές θα βοηθήσουν την Ελλάδα, ωστόσο, υπογράμμισε πως «αυτά που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τα κάνουμε όχι με άνωθεν και έξωθεν εντολές. Αυτές οι αλλαγές είναι θεμελιώδεις για την επιβίωσή μας».
Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου, επισκέφθηκε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κυκλάδων. «Είμαστε κοντά σας να συζητήσουμε τα προβλήματα και να αναδείξουμε τις πολλές προοπτικές που έχουν τα νησιά του Αιγαίου», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, όταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Ρούσσος του παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την ανάπτυξη του νομού και των μεγάλων νησιών των Κυκλάδων.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για πολύ σημαντικό έργο και το χαρακτήρισε δείγμα της μετατροπής των μειονεκτημάτων και των αδυναμιών που προέρχονται από τη νησιωτική φύση των κοινωνιών σε προτερήματα.
Το πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου στο νησί ξεκίνησε με επίσκεψη στα Ναυπηγεία Νεωρίου (σ.σ. μητρική εταιρεία των Ναυπηγείων Ελευσίνας που υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα προ ημερών).
Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν ο πρόεδρος των Ναυπηγείων, Κώστας Κοκκάλας, και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στη συνέχεια ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας.
Δηλώσεις Πεταλωτή
Ερωτηθείς για τη χρήση δακρυγόνων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Σύρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, είπε: «Υπάρχει φυσικά και η αντίδραση σε μεθόδους και μεθοδεύσεις που κάθε άλλο συνάδουν με τη δημοκρατία. Δεν θα δεχθούμε να επιχειρεί κανείς να τρομοκρατήσει την κυβέρνηση ή οποιονδήποτε πολιτικό επιθυμεί να παραστεί ανάμεσα στους πολίτες. Δεν θα εμποδίσει κανένας την παρουσία των Υπουργών και του Πρωθυπουργού, ειδικά στην περιφέρεια, που επί χρόνια είχε να δει Πρωθυπουργό και Υπουργούς».
Ενημέρωση Βουλής
Σήμερα, Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Παρίσι, το Σάββατο, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου