Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Εκδηλώσεις του ΑΠΘ για την σημερινή παγκόσμια ημέρα δασοπονίας



Στις 21 Μαρτίου κάθε έτους, πρώτη μέρα της ανοιξης για το Βόρειο Ημισφαίριο, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας. Ειδικά φέτος, τα Ηνωμένα ΄Εθνη, αναγνωρίζοντας την αξία των δασών, ανακήρυξαν το 2011, ως Διεθνές ΄Ετος Δασών. Με την ευκαιρία αυτή, η Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., οργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις, σήμερα Δευτέρα 21 Μαρτίου.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε, και το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου  Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Κυριακή 20 Μαρτίου, στις και 11.00, καθώς με την συμμετοχή 300 φοιτητών εθελοντών, πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης (Κεδρηνός Λόφος) στην περιοχή του Ξενοδοχείου «ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ» .
Να σημειωθεί ότι, το 1931, στον Κεδρηνό Λόφο της Θεσσαλονίκης έγινε η πρώτη συστηματική δενδροφύτευση από τους καθηγητές και τους φοιτητές της Σχολής Δασολογίας του Α.Π.Θ., καθώς και από φορείς της πόλης. ΄Ετσι δημιουργήθηκε το Περιαστικό Δάσος της Θεσσαλονίκης που είναι και ο μοναδικός πνεύμονάς της.
Το 1997, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, χάθηκε το 60% του δάσους. Από τότε η Δασική Υπηρεσία εκτελώντας αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, παράλληλα με πετυχημένες αναδασώσεις και με τη βοήθεια της φυσικής αναγέννησης, κατάφερε να προστατεύσει και να αναζωογονήσει το Δάσος, ώστε αυτό σήμερα να προσφέρει στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης μια ανάσα ζωής και έναν τόπο άθλησης και  ψυχαγωγίας.
Φέτος το 2011, οι φοιτητές της Δασολογίας, προσπαθούν πάλι να στείλουν το μήνυμα «ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ» κάνοντας δενδροφύτευση στον ίδιο χώρο.
Σήμερα, Δευτέρα 21 Μαρτίου και ώρες 10.00 με 12.00, θα γίνει διανομή φυταρίων στο κοινό, στην Πλατεία Αριστοτέλους και στην Καμάρα.
Την ίδια μέρα Δευτέρα 21 Μαρτίου και ώρα 18.00, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., θα πραγματοποιηθεί η Κεντρική Εκδήλωση, με θέμα: «ΔΑΣΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».
Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Δασολόγος, Τακτικός Ερευνητής του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Δρ. Παύλος Κωνσταντινίδης, με θέμα: «Ο ρόλος των Δασών υπό τη σημερινή οικονομική και οικολογική κρίση».
Στο τέλος της εκδήλωσης θα διανεμηθούν δασικά φυτάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου