Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση Μπατζελή για τη βιοποικιλότητα

«Δεν υπάρχουν εκ προμελέτης διαχωρισμοί μεταξύ εκείνων που προτάσσουν το περιβάλλον και εκείνων που προτάσσουν την ανάπτυξη», τόνισε στην ομιλία της η Βουλευτής Φθιώτιδας και πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή επί του
σχεδίου νόμου για τη βιοποικιλότητα, ενώ επισήμανε ότι «θα πρέπει να τελειώσουν οι καθυστερήσεις που καθηλώνουν την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη λόγω έλλειψης νόμων και ελεγκτικών μηχανισμών σε θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας».

Ειδικότερα, η κ. Μπατζελή ζήτησε την άμεση επικαιροποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση και διαχείριση των περιοχών Natura στη Φθιώτιδα, την επανεξέταση του μοντέλου των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς και την αναθεώρηση του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού της Στερεάς Ελλάδας, ώστε να είναι εφικτή, βιώσιμη και ταχεία η επενδυτική και αναπτυξιακή δραστηριότητα στο νομό τα επόμενα χρόνια.

«Οριζόντιες πολιτικές όπως αυτές της δόμησης της εκτός σχεδίου περιοχών, της κατάργησης του χαρακτηρισμού της γη, εκείνης των 600 μέτρων περί των εθνικών οδών ως γη μη υψηλής παραγωγικότητας και της επέκτασης των περιοχών Natura κατά 300 μέτρα, χωρίς την ενεργό συμμετοχή της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, θα δημιουργήσει προβλήματα και θα προκαλέσει σύγχυση στην τοπική κοινωνία», επισήμανε η κ. Μπατζελή.

Η βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε ακόμη ότι η πολιτική της βιοποικιλότητας παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις βασικές παραμέτρους της ποιοτικής και δυναμικής περιφερειακής ανάπτυξης, θα πρέπει να συνδυαστεί με άλλες τομεακές πολιτικές και κυρίως με αυτή της ορθολογικής διαχείρισης της γης. Οι περιοχές Natura με την ευρεία έννοιά τους πρέπει να είναι εκείνες που θα διαμορφώσουν την ποιοτική διάσταση των προσφερόμενων υπηρεσιών, του τουρισμού, των ποιοτικών προϊόντων και της αγροτικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου