Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Γεωργία χαμηλών ρύπων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη 8 Μαρτίου έναν «οδικό χάρτη» για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 80% το 2050, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Σύμφωνα με το έγγραφο, στο ίδιο διάστημα η γεωργία θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές της
στο μισό.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο στόχος του 80% αυτός θα επιτευχθεί αποκλειστικά με εσωτερικά μέτρα, ενώ η χρήση πιστωτικών μορίων ρύπων θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των εκπομπών πέραν αυτού του ποσοστού.

Για την εσωτερική μείωση των ρύπων ως το 2050, τίθενται οι ενδιάμεσοι στόχοι της μείωσης κατά 40% ως το 2030 και κατά 60% ως το 2040.

Όλοι οι τομείς δραστηριότητας καλούνται να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων. Για τη γεωργία, η οποία έχει ήδη μειώσει τους ρύπους που εκπέμπει κατά 20% ανάμεσα στο 1990 και το 2005, τίθεται ο στόχος της μείωσης κατά 42 με 49% ως το 2050.

Για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της γεωργίας, προτείνεται η αποτελεσματικότερη χρήση των λιπασμάτων, η αύξηση της παραγωγικότητας της κτηνοτροφίας, αλλά και η παγίδευση άνθρακα στο έδαφος και η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από την άλλη, εάν αναπτυχθούν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, η ζήτηση για βιοκαύσιμα θα μπορούσε να μειωθεί στο 10% του ενεργειακού μίγματος, συμφωνα με τον οδικό χάρτη. Σε αντίθετη περίπτωση, η ζήτηση για βιοκαύσιμα θα αυξηθεί, ασκώντας πίεση στις άλλες καλλιέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου