Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

120% στο βαμβάκι, 92% στο καλαμπόκι οι αυξήσεις τιμών


Καλαμπόκι ή βαμβάκι; Στο δίλημμα αυτό έχουν μπει -ενόψει της εαρινής καλλιεργητικής περιόδου- οι παραγωγοί εξαιτίας των υψηλών τιμών που απολαμβάνουν το τελευταίο διάστημα διεθνώς τα δύο αυτά προϊόντα.


Ειδικότερα, με βάση την εικόνα της διεθνούς αγοράς την οποία ακολουθούν «κατά πόδας» και οι εγχώριες τιμές παραγωγού, οι τιμές τόσο στο βαμβάκι όσο και στο καλαμπόκι έχουν υπερδιπλασιαστεί το τελευταίο 8μηνο.

Ειδικά στο βαμβάκι η αύξηση πλησιάζει το 120%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 96 λεπτά το κιλό (σύσπορο), ενώ στο καλαμπόκι καταγράφονται υψηλά 31 χρόνων με την τιμή να έχει αυξηθεί κατά 92% και να διαμορφώνεται στα 22 λεπτά το κιλό.

Είναι βέβαιο ότι οι γενικότερες εξελίξεις στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων το επόμενο διάστημα θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό τις τιμές παραγωγού για τα συγκεκριμένα προϊόντα στη διάρκεια της νέας χρονιάς, ωστόσο, ακόμα και οι πιο απαισιόδοξοι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι οι καλλιεργητές θα αργήσουν πολύ να ξαναδούν τα χαμηλά επίπεδα τιμών με τις οποίες διέθεταν την παραγωγή τους πριν από ένα χρόνο.

Παρ' όλα αυτά δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι τιμές των δύο «πρωταθλητών» της φετινής άνοιξης και να υπάρξει μία ασφαλής επιλογή των καλλιεργητών για τη νέα περίοδο. Είναι βέβαιο ότι το καλαμπόκι έχει συνηθίσει τους παραγωγούς σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα, παρά το γεγονός ότι η επιπλέον ζήτηση που δημιουργείται χρόνο με το χρόνο για την παραγωγή βιοκαυσίμων (βιοαιθανόλη) καθιστά τον αραβόσιτο κρίσιμο παράγοντα για τις εξελίξεις στην αγορά.

Από την άλλη πλευρά, το βαμβάκι καταγράφει τα χαμηλότερα παγκόσμια αποθέματα των τελευταίων δεκαετιών και αν η ζήτηση για το εν λόγω βιομηχανικό προϊόν, κυρίως από την ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης, δηλαδή την Κίνα, συνεχισθεί, τότε κανείς δεν ξέρει ποια μπορεί να είναι η κορυφή στη διάρκεια της νέας χρονιάς.

Καλαμπόκι

Η ελληνική αγορά καλαμποκιού περιόδου 2010-2011, σύμφωνα με τα στοιχεία, άνοιξε με τιμή παραγωγού στα 18 λεπτά το κιλό, κινήθηκε κατά μέσο όρο στα 21-23 λεπτά το κιλό, όταν η αντίστοιχη για το 2009 είχε διαμορφωθεί στα επίπεδα των 13-15 λεπτών το κιλό και σήμερα βρίσκεται μεταξύ 22-25 λεπτών το κιλό.

Πάντως, αν και αυτή τη στιγμή οι διεθνείς τιμές διαμορφώνονται σημαντικά υψηλότερα, στα 240 ευρώ ο τόνος, τόσο στην ιταλική αγορά όσο και στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στο Παρίσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως το ράλι στο καλαμπόκι πλησιάζει στο τέλος του.

Βαμβάκι

Αντίστοιχα, στο βαμβάκι η αγορά για την παραγωγή του 2010-2011 άνοιξε με τιμές γύρω από τα 50 λεπτά/κιλό, όταν οι αντίστοιχες την προηγούμενη εκκοκκιστική περίοδο διαμορφώνονταν γύρω από τα 20-25 λεπτά/κιλό, ενώ η τελευταία εκκοκκιστική περίοδος ολοκληρώθηκε με τους βαμβακοπαραγωγούς να πουλάνε το προϊόν τους μεταξύ 75 και 96 λεπτά το κιλό.

Προβλέψεις

Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού στο τέλος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου 2010-2011 (δηλαδή το προσεχές καλοκαίρι) αναμένεται να βρεθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που προβλέπονταν αρχικά και συγκεκριμένα να είναι λιγότερα κατά 15,6% σε σχέση με τα αποθέματα το καλοκαίρι του 2010.

Η περαιτέρω κάμψη των παγκόσμιων αποθεμάτων καλαμποκιού αποδίδεται, από το USDA, στην κάμψη της παραγωγής του προϊόντος σε Αργεντινή και Μεξικό, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης καλαμποκιού για την παραγωγή βιοαιθανόλης. Για την Αργεντινή προβλέπεται κάμψη της φετινής σοδειάς κατά 1,5 εκατ. τόνους, σε σχέση με τις προ μηνός εκτιμήσεις, ενώ για το Μεξικό κάμψη κατά 0,5 εκατ. τόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου