Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Εφιάλτης 8,9 Ρίχτερ χτύπησε την Ιαπωνία






Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο πριν από τις 08:00 το πρωί ώρα Ελλάδας στο νησί Honshu της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο.





Η αρχική εκτίμηση των ιαπωνικών Αρχών ήταν για δόνηση μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά σχεδόν αμέσως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών αναθεώρησε την ιαπωνική μέτρηση, ανακοινώνοντας ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 8,8 βαθμών. Η δόνηση σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, τη στιγμή που οι κάτοικοι της πρωτεύουσας είτε βρίσκονταν στους χώρους εργασίας τους είτε στους δρόμους με τα αυτοκίνητά τους.



Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν από τις 08:00 το πρωί ώρα Ελλάδας στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Τόκιο και σε εστιακό βάθος περίπου 40 χιλιομέτρων.

Η δόνηση ήταν εξαιρετικά ισχυρή, διήρκεσε αρκετά λεπτά της ώρας, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους του Τόκιο αλλά και των άλλων όμορων περιοχών στο επίκεντρο του σεισμού.



Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνηθισμένοι σε σεισμικές δονήσεις κάτοικοι του Τόκιο άρχισαν να εκκενώνουν τα κτήρια. Προς το παρόν, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες υπάρχει επίσημη αναφορά για 90 νεκρούς, στα βορειανατολικά της χώρας, που χτυπήθηκε από παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι) ύψους 12 μέτρων. Ωστόσο, τα τοπικά Μ.Μ.Ε. κάνουν λόγο για 56 αγνοουμένους, ενώ οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Το Jiji μετέδωσε ότι εντοπίστηκαν 200 έως 300 πτώματα σε ακτή της Sendai και ότι αγνοείται η τύχη 48 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 23 μαθητές, μετά το πέρασμα του παλιρροϊκού κύματος που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στο λιμάνι Ofunato, στη Βορειοανατολική Ιαπωνία.

Ο κυβερνήτης της νήσου Guam στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε ότι ήρθη ο συναγερμός για τσουνάμι σε αυτήν.

 

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για εκατοντάδες τραυματίες, ειδικά σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιείται ο αριθμός τους, ενώ, σύμφωνα με τα ιαπωνικά Μ.Μ.Ε., περισσότερα από 4,5 εκατ. νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τις μεγαλύτερες ζημιές έχουν υποστεί τα νησιά Hosnu, Hokkaido και Hiro.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr o καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης


Στο Τόκιο κατέρρευσε στέγη πανεπιστημιακού ιδρύματος την ώρα της απονομής πτυχίων σε αποφοίτους και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν πολλοί τραυματίες μέσα στο ίδρυμα.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται ιαπωνικά δίκτυα, υπάρχουν αναφορές για τραυματίες στη Βορειοανατολική Ιαπωνία.

Εν τω μεταξύ, στις φλόγες τυλίχθηκαν δεξαμενές υγρών καυσίμων σε διυλιστήριο, στη βιομηχανική περιοχή, που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από το Τόκιο.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους μέχρι 10 μέτρων, το οποίο ενδεχομένως να χτυπήσει έως τις ακτές της Ρωσίας, τις Μαριάνες Νήσους, τις Φιλιππίνες αλλά και άλλες νησιωτικές συστοιχίες στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ήδη κύματα ύψους έως και 10 μέτρων έπληξαν διαδοχικά παράκτιες περιοχές της Ιαπωνίας, η οποία, παρότι έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένο σύστημα αντιμετώπισης από τσουνάμι, αντιμετωπίζει ήδη τεράστιο πρόβλημα από τα υπερμεγέθη παλιρροϊκά κύματα.

Οι πρώτες εικόνες από την περιοχή του σεισμού δείχνουν τεράστια κύματα να παρασέρνουν ό,τι βρίσκουν στο διάβα τους. Οι τοπικές Αρχές μιλούν ήδη για βιβλική καταστροφή, απόρροια  των διαδοχικών κυμάτων που χτυπούν τις παράκτιες περιοχές της Ιαπωνίας. Ήδη τεράστιες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει, δημιουργώντας την εικόνα της απόλυτης καταστροφής.

Από τη σφοδρή σεισμική δόνηση σημειώθηκαν αρκετές πυρκαγιές σε βιομηχανικές περιοχές, καθώς χτυπήθηκε το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας.

Παράλληλα, διακόπηκε η λειτουργία του αεροδρομίου Ναρίτα στο Τόκιο.

Με πτώση 1,7% έκλεισε το Χρηματιστήριο στο Τόκιο, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Την πρώτη ισχυρότατη σεισμική δόνηση ακολούθησαν τουλάχιστον τρεις μεγάλοι μετασεισμοί, μεγέθους από 6,4% έως 6,8% βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σε κόκκινο συναγερμό οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ιαπωνίας
Πολεμικά πλοία των δυνάμεων αυτοάμυνας της Ιαπωνίας κατευθύνονται προς την περιοχή του Miyagi, η οποία επλήγη από τον εξαιρετικά ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις βορειοανατολικές ακτές του ιαπωνικού αρχιπελάγους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Miyagi ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να αποστείλει και χερσαίες δυνάμεις.

Το Υπουργείο Άμυνας έδωσε εντολή για την ανάπτυξη οκτώ πολεμικών αεροσκαφών στην πληγείσα περιοχή για την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής.

Προειδοποίηση για τσουνάμι σε ολόκληρο τον Ειρηνικό

Μικρές είναι μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις των παλιρροϊκών κυμάτων σε περιοχές, όπως η Ινδονησία και το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων, καθώς το ύψος των κυματισμών δεν ξεπέρασε τα 10 εκατοστά.

Συναγερμός για τσουνάμι κηρύχθηκε για όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, περιλαμβανομένων των ακτών της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής, μετά τον εξαιρετικά ισχυρό σεισμό που έπληξε τις ακτές της Βορειοανατολικής Ιαπωνίας.

Tη σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Παλιρροϊκών Κυμάτων.

Εξαιτίας των προειδοποιήσεων, οι ρωσικές Αρχές διέταξαν την άμεση εκκένωση της νήσου Σαχαλίνης αλλά και των περιοχών που βρίσκονται περιμετρικά αυτής. Περισσότεροι από 11.000 πολίτες του νησιού μετακινήθηκαν στην ενδοχώρα, ενώ την ίδια ώρα οι προειδοποιήσεις για εκδήλωση παλιρροϊκού κύματος έχουν επεκταθεί σε ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ανακοίνωση του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι οι Αρχές στη Χαβάη διέταξαν την εκκένωση των παράκτιων περιοχών, καθώς ο κίνδυνος για την εμφάνιση παλιρροιακού κύματος είναι αυξημένος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τις οποίες αναμεταδίδουν τα διεθνή Μ.Μ.Ε., πρόκειται για τον πέμπτο μεγαλύτερο σεισμό σε παγκόσμια κλίμακα των τελευταίων 111 ετών.


Σε ετοιμότητα και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός


Την έντονη ανησυχία του για το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον μεγάλο σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Ιαπωνία εξέφρασε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, εστιάζοντας στις επιπτώσεις που θα έχει το πέρασμά του από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι στην περιοχή του Ειρηνικού, όπου τα αναπτυσσόμενα κράτη είναι πολύ πιο ευάλωτα σε αυτού του είδους τις καταστροφές. Το τσουνάμι είναι η κύρια απειλή, με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος στα νησιά» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Paul Conneally, μιλώντας στο Reuters.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί του αιώνα

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί που έπληξαν περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο από τις αρχές του 20ού αιώνα, σύμφωνα με την κλίμακα στιγμής, με σειρά ισχύος:

1960: (Μάιος) Χιλή - Σεισμός μεγέθους 9,5R και μετά καταστροφικό τσουνάμι σε αρκετές χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό προκαλούν τον θάνατο 5.700 ανθρώπων στη Χιλή, 61 στη Χαβάη και 130 στην Ιαπωνία.

1964: (Μάρτιος) Αλάσκα/ Η.Π.Α. - Σεισμός 9,2R κοντά στον πορθμό Πρινς Γουίλιαμ και μετά τσουνάμι προκάλεσαν τον θάνατο εκατό ανθρώπων.

2004: (Δεκέμβριος) Σουμάτρα, Ινδονησία/ Ασία - Σεισμός 9,1R ανοικτά του νησιού Σουμάτρα προκαλεί στις 26 Δεκεμβρίου τσουνάμι που ισοπεδώνει περιοχές σε δέκα γειτονικές χώρες, με περίπου 228.000 νεκρούς και σχεδόν 42.000 αγνοούμενους.

1952: (Νοέμβριος) Σοβιετική Ένωση - Σεισμός μεγέθους 9R στη χερσόνησο Καμτσάτκα, που προκαλεί καταστροφικό τσουνάμι, το οποίο έγινε αισθητό μέχρι τη Χιλή και το Περού: τουλάχιστον 2.300 νεκροί.

1906: (Ιανουάριος) Ισημερινός, Κολομβία - Σεισμός μεγέθους 8,8R ανοικτά των ακτών της Κολομβίας και του Ισημερινού προκαλεί τσουνάμι, με αποτέλεσμα 1.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

2010: (Φεβρουάριος) Χιλή - Σεισμός μεγέθους 8,8R και τσουνάμι πλήττουν το νοτιοκεντρικό τμήμα της χώρας, με 524 νεκρούς και 24 αγνοούμενους.

1965: (Φεβρουάριος) Αλάσκα/Η.Π.Α. - Σεισμός μεγέθους 8,7R και μετά τσουνάμι πλήττουν τις Αλεούτιες Νήσους χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

2005: (Μάρτιος) Ινδονησία - Σεισμός μεγέθους 8,6R κοντά στο νησί Νίας ανοικτά της Σουμάτρας: 1.313 νεκροί, 6.000 τραυματίες.

1957: (Μάρτιος) Αλάσκα/ Η.Π.Α. - Σεισμική δόνηση μεγέθους 8,6R πλήττει τα νησιά Αντρεάνοφ και προκαλεί μεγάλα παλιρροϊκά κύματα. Δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

1950: (Αύγουστος) κρατίδιο Άσαμ, Ινδία - Σεισμική δόνηση μεγέθους 8,6R προκαλεί τον θάνατο 1.526 ανθρώπων.

2010: (Ιανουάριος) Αϊτή - Σεισμός μεγέθους 7R με 250.000 έως 300.000 νεκρούς, τουλάχιστον 300.000 τραυματίες και περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, σύμφωνα με απολογισμό του Ο.Η.Ε.. (Φεβρουάριος) Κίνα - Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,9R πλήττει τη βορειοδυτική επαρχία Τσινγκάι με 2.187 νεκρούς και 80 αγνοούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου