Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Και η Ισπανία υποβαθμίστηκε



Η σειρά της Ισπανίας είναι αυτή τη φορά να πέσει... θύμα της υποβάθμισης από την Moody's η οποία την «έριξε» κατά μια βαθμίδα σε «Αα2», με αρνητικές προοπτικές.

Οι «αρνητικές προοπτικές» σημαίνουν ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης.


Η Moody's εκτιμά πως η Μαδρίτη δεν θα προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης, ωστόσο επικαλείται τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τις ανησυχίες για την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου και των δημοσιονομικών της.

Η Moody's εκτιμά ότι το κόστος της αναδιάρθρωσης του ισπανικού τραπεζικού κλάδου θα ξεπεράσει τις τρέχουσες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για 20 δισ. δολάρια, εκτιμώντας ότι θα ανέλθει τελικά στα 40 με 50 δισ. ευρώ.

Ακόμη, επισημαίνει τον κίνδυνο να αυξηθεί το δημόσιο χρέος σε περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστούν μεγαλύτερη ρευστότητα.

Μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης, το spread του 10ετούς ισπανικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε κατά 9 μονάδες στις 231 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Ιανουαρίου.

Η Moody's είχε υποβαθμίσει την ισπανική οικονομία τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά μία βαθμίδα πάλι, σε «Αα1» από «Ααα».

Η Fitch, που «βαθμολογεί» τη χώρα με «ΑΑ+», άλλαξε την εκτίμηση της για τις «προοπτικές», σε «αρνητικές», στις 4 Μαρτίου.

Η Standard & Poor's αξιλογεί την Ισπανία με «ΑΑ» από «ΑΑΑ» τον Ιανουάριο του 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου