Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Eπένδυση 23 εκατ. ευρώ σε θερμοκήπια στη Δράμα

Ένα μεγαλεπίβολο επιχειρηματικό εγχείρημα που φιλοδοξεί να δώσει νέα ώθηση στην καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών αλλά και στην τοπική οικονομία γενικότερα παίρνει σάρκα και οστά μέσα στους επόμενους μήνες στο νομό Δράμας.

Το πρότζεκτ «τρέχει» η εταιρεία Wonder Plant, πίσω από την οποία
βρίσκεται ομάδα επιχειρηματιών μεταξύ των οποίων οι Σταύρος Νένδος, Μιχάλης Αραμπατζής, Αχιλλέας Φώλιας και Σταύρος Θεοδωρόπουλος, ιδρυτές και συμμέτοχοι των εταιρειών Goody’s, Everest, Select Αρτοσκευάσματα και Ελληνική Ζύμη.



Πρόκειται για ένα πρότυπο συγκρότημα υδροπονικής καλλιέργειας που θα αξιοποιεί ολλανδική τεχνογνωσία για την καλλιέργεια κηπευτικών. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνεται και ιδιόκτητο τυποποιητήριο.



Η αρχική έμφαση θα δοθεί στην επιτραπέζια τομάτα, ωστόσο ο σχεδιασμός προβλέπει διεύρυνση της γκάμας των καλλιεργειών ώστε να συμπεριληφθούν κι άλλη κηπευτικά.



Τα συσκευασμένα προϊόντα θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά υπό την επωνυμία της εταιρείας, Wonder Plant. Σε πρώτη φάση η παραγωγή θα απορροφηθεί από την εγχώρια αγορά, ωστόσο μακροπρόθεσμα οι επιχειρηματίες "βλέπουν" και ευκαιρίες εξαγωγών.



Το αρχικό κόστος της επένδυσης φτάνει τα 23 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό απ’ όπου έχει εγκριθεί επιδότησης της τάξης των 4 εκατ. ευρώ, την οποία, ωστόσο, η επιχείρηση ακόμα δεν έχει εισπράξει...



Η Wonder Plant έχει εξασφαλίσει με μίσθωση από το Δήμο Δράμας έκταση συνολικής επιφάνειας 400 στρεμμάτων. Εκεί μέσα στην άνοιξη θα ξεκινήσει η καλλιέργεια τομάτας, κατά κύριο λόγο.



Η αρχική παραγωγή υπολογίζεται ότι θα φτάσει στους 7.000 τόνους. Σύμφωνα, πάντως, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Θέμη Μακρή «με την αξιοποίηση και των υπόλοιπων εκτάσεων η Wonder Plant θα προχωρησει στην παραγωγή και άλλων ειδών οπωροκηπευτικών, τα οποία έχουν ζήτηση στην ελληνική και διεθνή αγορά».



Η επένδυση θα αποφέρει σημαντικά οφέλη και για την τοπική κοινωνία, «ανοίγοντας», εκτός των άλλων, και νέες θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που υποφέρει από την αποβιομηχάνιση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Σε πρώτη φάση θα απασχοληθούν 80 άτομα που θα αποτελούν το μόνιμο προσωπικό, το οποίο μαζί με τους έκτακτους υπολογίζεται να ανέλθει στα 120 άτομα.



Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο πρότζεκτ υδροπονικής καλλιέργειας κηπευτικών που πραγματοποιείται στο νομό.



Είχε προηγηθεί το πετυχημένο εγχείρημα των Θερμοκηπίων Δράμας με επίκεντρο την πιπεριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου