Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Επίσκεψη αντιπροσωπείας 52 Αμερικανο - Εβραϊκών Οργανώσεων στον δήμαρχο, Ι. Μπουτάρη

Με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, συναντήθηκαν εκπρόσωποι 52 Αμερικανο-Εβραϊκών οργανώσεων, που επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ελλάδα με πρόσκληση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
    Ο κ. Μπουτάρης προσδοκά την προσέλκυση τουριστών και
επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη γι αυτό και στη συνάντηση, που είχε μαζί τους, είπε χαρακτηριστικά «θέλω τα λεφτά σας». Επισήμανε, δε, ότι φιλοδοξεί να ξαναγίνει η Θεσσαλονίκη «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων».

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμερικανο-Εβραϊκών οργανώσεων, Alan Solow, είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλήνων-Εβραίων-Αμερικανών και πως θα υποστηριχθεί η ελληνική οικονομία. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε αισιόδοξος για αύξηση των Εβραίων τουριστών στη Θεσσαλονίκη και τόνισε πως η χώρα πρέπει να δημιουργήσει φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις.

    «Η συνάντησή μας ήταν εγκάρδια, παρόλο που θα ήθελα να μείνω πιο πολύ μαζί τους, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη είχε μία από τις πιο ισχυρές εβραϊκές κοινότητες πριν από το Ολοκαύτωμα», τόνισε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Μία από τις φιλοδοξίες της δημαρχίας μας είναι να ξαναγίνει η Θεσσαλονίκη αυτό που λέμε "η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων". Όχι, φυσικά, σε επίπεδο πληθυσμού, διότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά σε επίπεδο δραστηριοτήτων, σε επίπεδο συνεργασιών. Θέλουμε τη συνεργασία για την ανάπτυξη της πόλης και φυσικά ένα από τα πράγματα τα οποία σεβόμαστε απολύτως, και είναι ένα από τα όπλα μας γι αυτές τις διεκδικήσεις, είναι η ιστορία της Θεσσαλονίκης κι ένα από τα συστατικά της είναι η εβραϊκή κοινότητα».

    «Είναι μεγάλη χαρά για μας που επισκεπτόμαστε την Ελλάδα για πρώτη φορά. Είμαστε ένας οργανισμός, που αποτελείται από 52 διαφορετικές οργανώσεις Αμερικανο-Εβραϊκής καταγωγής. Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθούμε το Ισραήλ και είναι μεγάλη χαρά που πρώτος μας σταθμός είναι η Ελλάδα», δήλωσε ο A. Solow και πρόσθεσε: «Ήταν πολύ σημαντική η συνάντηση με τον δήμαρχο γιατί θεωρούμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πατρίδα ενός μεγάλου εβραϊκού πληθυσμού στην Ελλάδα. Μπορέσαμε να συζητήσουμε με τον δήμαρχο για το παρελθόν και το πώς συνέβαλαν οι Εβραίοι στον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης. Επίσης, μπορέσαμε να ακούσουμε τις απόψεις του δημάρχου για το πώς σκέφτεται να αναβιώσει τον εβραϊκό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης και να ενδυναμώσει την εβραϊκή κοινότητά της. Ανυπομονούμε να δούμε πώς θα κινηθεί ο δήμαρχος για να κάνει πραγματικότητα αυτόν τον στόχο του. Είμαι βέβαιος ότι όταν επιστρέψουμε στην πατρίδα μας, θα συζητήσουμε με τους συναδέλφους μας και τους φίλους μας, εκεί, για το πώς περάσαμε στην Ελλάδα, τι υπέροχο καιρό είχαμε και τι υπέροχα περάσαμε».

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για επενδύσεις κεφαλαίων Αμερικανο-Εβραίων στη Θεσσαλονίκη απάντησε: «Φυσικά κατά την επίσκεψη μας εδώ ψάχνουμε να βρούμε τι θα μπορούσαμε να πούμε στους Αμερικανούς συναδέλφους μας για το τι μπορούμε να κάνουμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων, των Εβραίων και των Αμερικανών. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να προχωρήσει προς τα μπρος, πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και να υποστηρίξουμε οικονομικά την Ελλάδα».

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος επισήμανε: «Φυσικά τιμούμε και θα αναπτύξουμε την ιστορία και τον πολιτισμό. Αυτό, όμως, που έχουμε στόχο, ως δημαρχία, για το μέλλον, πέρα από την ανάπτυξη του τουρισμού, η οποία βασίζεται φυσικά στον πολιτισμό, είναι το θέμα των όποιων επενδύσεων. Και θα είμαι λίγο πιο κυνικός. Οι επιχειρηματίες, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, θέλουν να βρουν πρόσφορο έδαφος για να κάνουν επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να έχουμε στον νου στην Ελλάδα, να αναπτύξουμε ένα φιλικό κλίμα, ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις. Αλλιώς, προφανώς, κανένας δεν χαρίζει τα λεφτά του. Είμαι αισιόδοξος τουλάχιστον για το θέμα του τουρισμού και φυσικά αν δεν το καλλιεργήσουμε, δεν θα έρθουν».

    Ακολούθως, τα μέλη της αντιπροσωπείας μετέβησαν στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ελευθερίας, όπου κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη των 50.000 θυμάτων.

    Τόσο κατά την επίσκεψη τους στο δημαρχείο, όσο και στις μετακινήσεις τους στην πόλη υπήρχαν αυστηρά μέτρα ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου