Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ποινικοποιείται το «Δεν Πληρώνω»

Ποινικά μέτρα για όσους συμμετέχουν στο κίνημα «Δεν πληρώνω» των διοδίων αλλά και των μέσων μαζικής μεταφοράς πρόκειται να θεσπίσει η κυβέρνηση. Από την άλλη, όπως αποφασίστηκε, προωθείται ρύθμιση για τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων για τους ανέργους και όσων το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις
20.000 ευρώ, ενώ ποινικοποιούνται τόσο η μη πληρωμή
εισιτηρίου όσο και η μη καταβολή διοδίων.




Σύμφωνα με «Τα Νέα», η κυβέρνηση σκοπεύει να καθιερώσει μειωµένο κατά 50% εισιτήριο για ανέργους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε να διευκολύνει στις µετακινήσεις όσων πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.



Το πρόγραµµα το επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία µε το υπουργείο Υποδοµών και Μεταφορών και αφορά σε πρώτη φάση 126.000 επιδοτούµενους ανέργους από τον ΟΑΕ∆ (100.000 στην Αθήνα και 26.000 στη Θεσσαλονίκη), αλλά όχι µακροχρόνια ανέργους.



Η επιδότηση του μειωμένου εισιτηρίου ενδεχομένως θα προέλθει, σε συνεννόηση με τον ΟΑΣΑ, από εθνικά ή κοινοτικά προγράµµατα.



Η δυνατότητα των ανέργων να πληρώνουν µισό εισιτήριο θα έχει τρίµηνη διάρκεια και θα ανανεώνεται από την αξιοποίηση της βάσης δεδοµένων του ΟΑΕ∆. Όσοι δικαιούνται µειωµένο εισιτήριο θα μπορούν να αγοράζουν και µειωµένες µηνιαίες κάρτες. ∆ηλαδή να καταβάλλουν 23 ευρώ αντί των 45 ευρώ και για τις µικρές κάρτες 10 ευρώ αντί των 20 ευρώ.



Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι θα µπορούν να πηγαίνουν στα ΚΕΠ ή στην Εργατική Εστία, υπηρεσίες οι οποίες µε βάση τα στοιχεία που θα έχουν στη διάθεσή τους από τον ΟΑΕ∆ θα εκδίδουν βεβαίωση µε σφραγίδα ότι οι συγκεκριµένοι πολίτες µπορούν να κάνουν χρήση των ΜΜΜ µε µειωµένο εισιτήριο. Ο επιβάτης οφείλει να έχει κάθε φορά µαζί του τη βεβαίωση και την αστυνοµική του ταυτότητα. Το µέτρο θα ισχύει για όλα τα µέσα µεταφοράς του ΟΑΣΑ (Μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ κ.λπ.) και αντιστοίχως για τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη.



Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση αποφάσισε να θεσπίσει αυστηρές κυρώσεις για όσους δεν πληρώνουν εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες ούτε καταβάλλουν διόδια, συμμετέχοντας στο κίνημα «Δεν πληρώνω».



Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να κατατεθούν τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, βάσει των οποίων:



-Ποινικοποιείται η άρνηση πληρωµής εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες.



-Η μη καταβολή διοδίων θα θεωρείται τροχαία παράβαση.



-Η µη πληρωµή διοδίων δεν θα περιληφθεί στο «πόιντ σίστεµ», αλλά θα µπορεί να βεβαιώνεται είτε επιτόπου από τους τροχονόµους είτε η κλήση να στέλνεται ταχυδροµικώς στο σπίτι του οδηγού (αφού η παράβαση θα καταγράφεται από τις κάµερες). Αυτό το µέτρο, σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Υποδοµών, θα είναι ανεξάρτητο από τη δυνατότητα που έχουν πλέον οι εταιρείες να στρέφονται δικαστικώς εναντίον όσων δεν πληρώνουν.



Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών θα συμπεριληφθούν άλλες δύο διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες:



Μόνο το ∆ηµόσιο -και όχι ο ΟΑΣΑ- θα μπορεί να ιδρύει νοµικά πρόσωπα συγκοινωνιών και να συνάπτει δάνεια για τις συγκοινωνιακές εταιρείες.



Θεσπίζεται και μηνιαίος έλεγχος των οικονοµικών των συγκοινωνιακών ∆ΕΚΟ, πέραν των τριµηνιαίων ελέγχων που θα γίνονται μέσω των «συµφώνων ευθύνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου