Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Σταθερά κάτω του κόστους οι τιμές παραγωγού για το Κρητικό ελαιόλαδο

Παρά του ότι η ελαιοκομική περίοδος για τους Κρήτες ελαιοπαραγωγούς πλησιάζει στο τέλος της, σταθερά σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να βρίσκονται οι τιμές παραγωγού στο Κρητικό ελαιόλαδο. Μάλιστα στην πλειοψηφία τους οι παραγωγοί παίρνουν τιμές κάτω του κόστους καθώς – λόγω των αυξημένων προσβολών από τον δάκο φέτος οι οξύτητες στις περισσότερες
περιοχές είναι πάνω από τους 0,3 βαθμούς και κυμαίνονται από 0,5 έως 0,8 βαθμούς. Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) κ.Νίκο Μιχελάκη και σε ότι αφορά στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα έως 0,3 βαθμούς «οι τιμές που υπάρχουν σήμερα στην Κρήτη κυμαίνονται από 1,90 έως 2,05 ευρώ, στις διάφορες οργανώσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες μας δίνουν τιμές. Στην Πελοπόννησο κυμαίνονται γύρω στα 2,20 ευρώ, επειδή εκεί πωλούν με δημοπρασίες μεγάλες ποσότητες αλλά και στην Λέσβο είναι περίπου στα 2,10 με 2,20 ευρώ το κιλό». Οι πολύ χαμηλές τιμές στο Κρητικό ελαιόλαδο δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για το τι θα γίνει στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο.




Όπως επισημαίνει ο κ.Μιχελάκης «η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλούς καλλιεργητές στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Ήδη αρκετοί άφησαν τις ελιές στα δένδρα , ενώ επίσης αρκετοί άλλοι δεν προχώρησαν σε λίπανση, ούτε σε κλάδεμα των ελαιοδέντρων γιατί είναι φανερό ότι με τις τιμές αυτές του ελαιολάδου, δεν μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα για την λίπανση και το κλάδεμα. Επομένως θα πρέπει να αναμένουμε ότι ένα μέρος των ελαιώνων, ειδικά εκείνων που είναι σε δύσβατες περιοχές και είναι λιγότερο παραγωγικά, θα εγκαταλειφθούν στο εγγύς μέλλον εάν συνεχίσει η ίδια κατάσταση».

Και ενώ στην Ιταλία οι τιμές είναι σταθερά κατά ένα ευρώ υψηλότερες από την Ελλάδα , ανάλογα προβλήματα με τις χαμηλές τιμές υπάρχουν και στην Ισπανία όπου μπορεί το καλής ποιότητας ελαιόλαδο να έχει φτάσει στα 2,34 ευρώ αλλά ο μέσος όρος δεν ξεπερνά τα 2 ευρώ το κιλό.

Μάλιστα όπως επεσήμανε ο κ.Μιχελάκης ήδη η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας ζήτησε από την Ε.Ε. την εφαρμογή του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, αλλά ο αρμόδιος Επίτροπος Γεωργίας απάντησε αρνητικά καθώς οι τιμές στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν έχουν κατέβει στην τιμή αναφοράς που είναι τα 1,77 ευρώ ανά κιλό. Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ασκήσουν πίεση στην ΕΕ έτσι ώστε να αναθεωρηθεί προς τα πάνω η τιμή εκκίνησης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, η οποία είναι η ίδια εδώ και 12 χρόνια, αν και όπως επεσήμανε το μέτρο θα έχει μικρό όφελος για την χώρα μας λόγω της ύπαρξης πολλών μικρών ελαιουργείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου