Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Προώθηση και αξιοποίηση παραδοσιακών προϊόντων

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση παραδοσιακών, ποιοτικών, περιβαλλοντικά φιλικών και γευστικών προϊόντων, εξαιτίας των συνεχόμενων διατροφικών σκανδάλων (διοξίνες, τρελές αγελάδες, μελαμίνη κ.λπ.) που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Αυτό το γεγονός μπορεί να αξιοποιηθεί για την προώθηση των προϊόντων της
Λέσβου και τη στήριξη της γεωργίας της.




Οι γεωργικές τοπικές ποικιλίες αποτέλεσαν και αποτελούν μέρος της ιστορίας, του πολιτισμού και της οικονομίας κάθε τόπου. Διακρίνονται για την προσαρμοστικότητα τους στις τοπικές εδαφοκλιματιές συνθήκες, τη χρήση μειωμένων εισροών (λίπασματα, φυτοφάρμακα), τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (γεύση, άρωμα), συνδέονται με την τοπική γαστρονομία, είναι κατάλληλες για βιολογική γεωργία και μπορούν να προωθηθούν ως αγροτικά προιόντα με προστιθέμενη αξία (π.χ. ΠΟΠ ή ΠΓΕ). Με την πάροδο του χρόνου, οι τοπικές ποικιλίες εξαφανίζονται λόγω της γενετικής διάβρωσης και της εντατικής γεωργίας. Για την στήριξη της αειφόρου γεωργίας και των αγροτών της Λέσβου είναι σημαντικό να βρεθούν και να διασωθούν αυτές τις γεωργικές, τοπικές ποικιλίες πριν χαθούν οριστικά.



Στα πλαίσια του προγράμματος "Agrisles" και της πιλοτικής δράσης "Τοπικές ποικιλίες της Λέσβου" ως στόχοι υπάρχουν:



- Η εύρεση των τοπικών ποικιλιών που υπάρχουν ακόμη,



- Ποιες έχουν χαθεί,



- Ποιες διατηρούνται σε Τράπεζες Γενετικού Υλικού



- Και ποιες μπορούν να αξιοποιηθούν και με ποιο τρόπο.



Σε αυτά τα πλαίσια διοργανώνεται ημερίδα με τίτλο "Τοπικές ποικιλίες: παρελθόν ή και μέλλον;" το Σαββάτο 12 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου.



Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις παρακάτω ομιλίες:



- "Σύντομη παρουσίαση του προγράμματος Agrisles", Τσίγγου Ρ., γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, επιστ. υπεύθυνη του προγράμματος Agrisles



- "Γεωπονική θεώρηση των τοπικών ποικιλιών", Δρ. Μπεμπέλη Π. Καθηγήτρια Βελτίωσης Φυτών του Γ. Π. Α.



- "Συλλογή και καταγραφή τοπικών ποικιλιών, συλλογές από τη Λέσβο", Δρ. Θανόπουλος Ρ. , γεωπόνος του τμήματος Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του Γ.Π.Α.



- "Πειραματικά αποτελέσματα ελληνικών τοπικών ποικιλιών" Κουτής Κ. γεωπόνος.



Στο πρόγραμμα "Agrisles" συμμετέχουν το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας της Κορσικής, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το Υπουργείο Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Κύπρου, το Γραφείο Γεωργικής Υποστήριξης της Περιφέρειας της Σαρδηνίας, το Υπουργείο για τη νήσο Γκόζο της Μάλτας, το Τμήμα Γεωργίας και Δασών της Περιφέρειας της Σικελίας, το Τμήμα Νησιωτικής Γεωργίας και Αλιείας των νήσων Βαλεαρίδες και η Περιφερειακή Διεύθυνση Γεωργίας των νησιών Αζόρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου