Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Δεν παραιτείται ο Μουμπάρακ

Εξαγρίωσε περαιτέρω τον αιγυπτιακό λαό με το διάγγελμα που απεύθυνε το βράδυ της Πέμπτης ο Χόσνι Μουμπάρακ, στο οποίο αρνήθηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Ο 82χρονος Μουμπάρακ επανέλαβε ότι θα αποχωρήσει στη λήξη της θητείας του τον Σεπτέμβρη, όταν θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες δεν προτίθεται να επαναδιεκδικήσει, παραδίδοντας όμως
μέρος των εξουσιών του στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν.

Επιπλέον, απολογήθηκε για τα θύματα της εξέγερσης στην Αίγυπτο και δεσμεύτηκε ότι οι υπαίτιοι για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Ο Μουμπάρακ διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να παραιτείται και να παραδίδει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, λέγοντας ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις του για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα, και εγγυήθηκε τη διεξαγωγή δίκαιων και ειρηνικών εκλογών. Αυτές οι υποσχέσεις βέβαια, είχαν ήδη απορριφθεί από τα κινήματα της αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης βδομάδας.



Ο Μουμπάρακ, ωστόσο, επανέλαβε ότι επιδιώκει συμφωνία με όλα τα κόμματα, ενώ είπε για άλλη μια φορά ότι θα προστατεύσει το Σύνταγμα και ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει πριν το Σεπτέμβριο.



Ανακοίνωσε ότι οι δύο επιτροπές που δημιούργησε για την πρόταση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, έχουν ήδη παρουσιάσει ορισμένες θέσεις στον Γενικό Εισαγγελέα. Ισχυρίστηκε ότι δεν θα δεχτεί να γίνει αντικείμενο εξωτερικών πιέσεων και ότι δεν δέχεται υποδείξεις.



Ο Μουμπάρακ υποστήριξε ότι προτεραιότητά του είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Αιγυπτίων και της διεθνούς κοινότητας προς τη χώρα και κάλεσε τους πολίτες, που την ίδια ώρα στην πλατεία Ταχρίρ αποδοκίμαζαν και φώναζαν «φύγε τώρα», να αποδείξουν ότι η Αίγυπτος δεν είναι κράτος-δορυφόρος και μπορεί να αποφασίζει από μόνη της για τα εσωτερικά της προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου