Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Λιγοστεύουν τα αποθέματα καλαμποκιού, εκτοξεύεται η τιμή

Σημαντική μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων καλαμποκιού στο τέλος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου 2010-2011 και παράλληλη ενίσχυση των διεθνών τιμών του προϊόντος προβλέπουν τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Μετά από αισθητή αναθεώρηση των προβλέψεών του για την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς καλαμποκιού, σημειώνεται ότι η διεθνής τιμή του προϊόντος το
τελευταίο δωδεκάμηνο έχει αυξηθεί κατά 92%. Με βάση τα νεώτερα στοιχεία του USDA, τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού στο τέλος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου 2010-2011 (δηλ. το προσεχές καλοκαίρι) αναμένεται να βρεθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, από εκείνα που προβλέπονταν αρχικά και συγκεκριμένα να είναι λιγότερα κατά 15,6%, σε σχέση με τα αποθέματα το καλοκαίρι του 2010.




Η περαιτέρω κάμψη των παγκόσμιων αποθεμάτων καλαμποκιού αποδίδεται, από το USDA, στην κάμψη της παραγωγής του προϊόντος σε Αργεντινή και Μεξικό, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης καλαμποκιού για την παραγωγή βιοαιθανόλης. Για την Αργεντινή προβλέπεται κάμψη της φετινής σοδειάς κατά 1,5 εκατ. τόνους, σε σχέση με τις προ μηνός εκτιμήσεις, ενώ για το Μεξικό κάμψη κατά 0,5 εκατ. τόνους.



Ένα σημαντικό στοιχείο της έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας είναι πως η Κίνα θα διαθέτει το ερχόμενο καλοκαίρι το 50% των παγκόσμιων αποθεμάτων του προϊόντος (60,11 εκατ. τόνους, σε ένα σύνολο αποθεμάτων 122,51 εκατ. τόνων), ενώ τα υπόλοιπα –πλην Κίνας- αποθέματα θα αντιπροσωπεύουν την κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών για 29 μόνο ημέρες, έναντι των 45 ημερών που αντιπροσώπευαν τα αποθέματα κατά την έναρξη της τρέχουσας εμπορικής περιόδου.



Μετά τη γνωστοποίηση των στοιχείων, αυτών οι διεθνείς τιμές του καλαμποκιού, που αποτελεί μια κατ’ εξοχήν ζωοτροφή, ενισχύθηκαν περαιτέρω, αγγίζοντας στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης τα 6,9 αμερικανικά δολάρια ανά μπούσελ, ενώ στις ευρωπαϊκές αγορές για συμβόλαια Μαρτίου κοντά στα 24 λεπτά το κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου