Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Πρόστιμο για την μη πληρωμή των διοδίων και πλημμέλημα η λαθρεπιβίβαση στα ΜΜΜ


   Πρόστιμο 200 ευρώ θα καταβάλει όποιος «δεν πληρώνει, δεν πληρώνει» στα διόδια της χώρας σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου με την δωρέαν μετάβαση από τους σταθμούς των διοδίων να μετατρέπεται σε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Παράλληλα θα μπορούν να επιβληθούν και διοικητικές κυρώσεις, όπως αφαίρεση άδειας, διπλώματος και πινακίδων. Απ' την άλλη, η άρνηση καταβολής κομίστρου στις
συγκοινωνίες μετατρέπεται σε πλημμέλημα.

Στην τροπολογία για τα Μέσα Μεταφοράς, η λαθρεπιβίβαση στις αστικές συγκοινωνίες χαρακτηρίζεται ως πράξη με «ιδιαίτερα μεγάλη ηθική απαξία» που «θέτει υπό σοβαρή διακινδύνευση την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του συστήματος», καθώς και «παραβατικότητα επηρεάζει εν τέλει και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας».
Η δε άρνηση ή αποφυγή πληρωμής διοδίων χαρακτηρίζεται «αποκλίνουσα συμπεριφορά, που προκαλεί κωλυσιεργία, επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία, αλλά και την ασφάλεια και λειτουργία της συγκοινωνιακής εγκατάστασης». Τις παραβάσεις θα βεβαιώνει η αστυνομία.
Την ίδια ώρα, η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) γνωστοποίησε ότι κατέθεσε από κοινού με άλλες Ενώσεις Καταναλωτών, συλλογική αγωγή για το καθεστώς των διοδίων.
«Την ώρα που όλος ο λαός μαστίζεται από την άγρια κρίση, το κλείσιμο της παραγωγικής επιχείρησης, την ανεργία, το βούλιαγμα της αγροτικής παραγωγής, τη φτώχεια και την υπερχρέωση, κάποιοι εργολάβοι, φαίνεται έχουν τον τρόπο, να διατηρούν την ασυλία για τα υπερκέρδη τους, σε βάρος όλου του Ελληνικού Λαού. Απειλούν μάλιστα να αλλάξουν και τον ΚΟΚ για να μετατρέψουν την Αστυνομία σε εισπρακτική εταιρεία των εργολάβων» αναφέρει η ανακοίνωση του ΙΝΚΑ.
Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε τους πίνακες των κατηγοριών πολιτών για τους οποίους ισχύει για το 2011 η δωρεάν μετακίνηση ή μειωμένες κατά 50% τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες.
Δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης παρέχεται στις εξής κατηγορίες επιβατών: α. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 6 ετών β. Οι οπλίτες θητείας όλων των Σωμάτων στα μέσα του ΟΑΣΑ με την επίδειξη της στρατιωτικής ταυτότητας. γ. Οι κάτοχοι των καρτών ΑΜΕΑ. Ανάλογες ρυθμίσεις προωθούνται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να ισχύσουν και για κατηγορίες ανέργων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου