Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΗΠΑ: Το ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ ξεκινά διάλογο για μετεξέλιξη του θεσμού.


Διάλογο με την Ομογένεια, στο πλαίσιο των αποφάσεων που πάρθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), τον περασμένο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, ανοίγει πρώτη η Περιφέρεια ΗΠΑ.
«Ο χρόνος για το ΣΑΕ μετρά πλέον αντίστροφα.
Ανοίγουμε το διάλογο μέσα από ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο απευθύνεται σε κάθε ομογενή, ανεξαρτήτως προηγούμενης ή μη
ένταξής του στις υπάρχουσες ομογενειακές οργανώσεις της Περιφέρειας», δήλωσε από το Σικάγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Συντονιστής Περιφέρειας ΗΠΑ Θεόδωρος Σπυρόπουλος.
«Είναι, λοιπόν, αναγκαία και σημαντική η ανταπόκριση της Ομογένειας στην πρόσκληση του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δόλλη, να συμμετάσχει ενεργά στο διάλογο που ανοίγουμε.
Η δημιουργία ενός παγκόσμιου συντονιστικού οργάνου του Ελληνισμού υπήρξε, άλλωστε, όραμα όλων μας.
Τώρα μας δίνεται μία ακόμη ευκαιρία», επισήμανε ο Συντονιστής ΣΑΕ ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στο «νέο ΣΑΕ» που θα προκύψει, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι «θα πρέπει να εκφράζει, να συσπειρώνει και να συντονίζει τις δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού, ειδικότερα στις μέρες μας».
Ως κύρια αδυναμία του ΣΑΕ εντόπισε την «αποτυχία εκπλήρωσης του συνταγματικού του ρόλου, ως εκφραστή όλων των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού, καθώς εκπροσωπεί μικρή μερίδα της οργανωμένης Ομογένειας και κυρίως τους Έλληνες μετανάστες, πρώτης γενιάς.
Η οργανωμένη Ομογένεια ήταν πολύ πιο ισχυρή και δραστήρια πριν ιδρυθεί το ΣΑΕ», όπως σημείωσε, προσθέτοντας ότι «την εποχή εκείνη, η σκέψη μας δεν ήταν το τι θα κάνει η Ελλάδα για εμάς, αλλά το τι θα προσφέρουμε εμείς στην Ελλάδα.
Τα λάθη που έγιναν, στη συνέχεια, και από την ελληνική πολιτεία και από την ηγεσία της Ομογένειας είχαν ως αποτέλεσμα να καλλιεργηθεί απάθεια από πλευράς των ομογενών για τα κοινά μας και κυρίως είχε ως συνέπεια την αποτυχία μας να προσελκύσουμε τις νέες γενιές Ελλήνων του εξωτερικού.
Ας μην ξεχνάμε, ότι στις μέρες μας η συρρίκνωση της οργανωμένης Ομογένειας είναι πολύ μεγάλη».
Ο κ. Σπυρόπουλος μίλησε ακόμη για «τις αδυναμίες, τις ασάφειες και τα κενά στο Νόμο που διέπει τη λειτουργία του ΣΑΕ», όπως και «για τις αλληλοεπικαλύψεις ρόλων και αρμοδιοτήτων με άλλους θεσμοθετημένους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας, της λαϊκής Ομογένειας και της Εκκλησίας, που είχαν συχνά ως αποτέλεσμα την πρόκληση συγκρουσιακών καταστάσεων».
Ο κ. Σπυρόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι «είναι γεγονός πως η Ομογένεια έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο θεσμό.
Η κατά καιρούς πολιτική και κομματική αξιοποίηση του θεσμού, μέσα από την ελαστική ερμηνεία του Νόμου, αλλά και η πλήρης οικονομική εξάρτηση από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την απουσία αποτελέσματος, προκάλεσαν εύλογη δυσαρέσκεια και κριτική, πλήττοντας το κύρος του θεσμού».
Ως τις δυο μεγάλες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η Ομογένεια ευρύτερα, ανέφερε «την άμεση πολιτισμική αφομοίωση των γεννημένων στο εξωτερικό Ελλήνων και από την άλλη την ολοένα αυξανόμενη αδράνεια της Ομογένειας».
Ο Συντονιστής του ΣΑΕ ΗΠΑ υποστήριξε ότι «πρέπει να αναζητήσουμε κοινούς στόχους, μέσα από διάλογο και συνέργεια, διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος.
Σε μία εποχή τεράστιων προκλήσεων για την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και την παγκόσμια κοινωνία, πρέπει να αποκρούσουμε την αλλοίωση της ταυτότητας του Έλληνα.
Με θλίψη παρακολουθούμε τις κοινωνικές ταραχές που προκαλούνται από την οικονομική κατάσταση, αλλά θλιβερότερη εξ’ όλων είναι η σημερινή κατάσταση της ελληνικής παιδείας και η αποδόμηση της ιστορίας μας που επιχειρείται από συγκεκριμένες ομάδες ενδιαφερόντων».
Καταλήγοντας, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι «το τι πρέπει να κάνουμε είναι μονόδρομος.
Όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτισμική μας ταυτότητα και κυρίως να ανακτήσουμε την Ελληνική Παιδεία.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη παρακαταθήκη μας για το μέλλον του Ελληνισμού.
Αυτός είναι και ο μοναδικός ισχυρός ιστός συνοχής και αυτοσυνειδησίας όλων των Ελλήνων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου