Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Μια μέσα σαν σήμερα ο άγνωστος Μπάστερ Ντάγκλας άφηνε άφωνο τον πλανήτη ρίχνοντας νοκ-άουτ τον Τάισον


   «Ο Μάικ Τάισον είναι νοκ-άουτ! Απίστευτο» φώναξε ο σχολιαστής του τηλεοπτικού δικτύου HBO που μετέδιδε τον αγώνα και μετά σιωπή. Οκτώ δευτερόλεπτα σιωπής, ένας αιώνας σε τηλεοπτικό χρόνο και μετά η ατάκα: «Απλά δεν ξέρουμε τι να πούμε. Ο Μπάστερ Ντάγκλας έκανε τον «Cinderella» να μοιάζει με μια θλιβερή ιστορία
. Ας το κάνουμε πιο σαφές: Η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του μποξ».
Κάπως έτσι πριν από είκοσι χρόνια γράφτηκε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του αθλητισμού. Ο «Σιδερένιος» Μάικ Τάισον, αήττητος σε 37 αγώνες με 32 νοκ άουτ και 17 νίκες στον πρώτο γύρο, έπεφτε αναίσθητος στο καναβάτσο μετά από τέσσερα τρομερά του άσημου Μπάστερ Ντάγκλας. Ένα άπερ κατ και τρία ντιρέκτ γκρέμισαν τον ανίκητο Μάικ μια μέρα σαν κι αυτή το 1990 στο Τόκιο.
Η νίκη του Τάισον ήταν τόσο σίγουρη που μόνο το Καζίνο «Mirage» δεχόταν το στοίχημα που ήταν 42 προς 1 υπέρ του Τάισον. Ο Ντάγκλας ήταν ένα τίποτα, ένα «σακί με πατάτες» όπως είχε πει ο Τάισον. Στη συνέντευξη Τύπου του άγνωστου από το Οχάιο δεν πήγε σχεδόν κανείς και ένας από τους λίγους δημοσιογράφος που την παρακολούθησε ρώτησε ειρωνικά τον Ντάγκας: «Εσύ είσαι ο Μπάστερ Ντάγκλας». Όλοι περίμεναν έναν γρήγορο νοκ άουτ και χαρακτηριστικό είναι πως ο τιμ του Τάισον δεν είχε πάρει μαζί του ούτε τα απαιτούμενα υλικά για το πρήξιμο από χτυπήματα. Μέσα σε όλα ο Ντάγκλας πήγε στη μάχη με το... τέρας σε τραγική ψυχολογική κατάσταση καθώς 23 μέρες πριν είχε πεθάνει η μάνα του. Ήταν αργός, ήταν χοντρός δεν μπορούσε να «χτυπήσει» τον υπεράνθρωπο.
Ο Ντάγκλας όμως μπήκε δυνατά από τον πρώτο γύρο με τον Τάισον αρχικά να μην προσπαθεί να αποφύγει τα χτυπήματα και να προσπαθεί να τελειώσει τον αγώνα με μια δυνατή γροθιά. Στον πέμπτο γύρο το μάτι του Τάισον πρήστηκε και αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ένα γάντι με πάγο. Στον όγδοο γύρο ο Τάισον σοβαρεύτηκε και με ένα δεξί άπερ κατ έριξε κάτω τον Ντάγκλας. Όλα φάνηκε πως θα τελείωναν. Ο διαιτητής μέτρησε αργά και στο εννέα ο Ντάγκλας σηκώθηκε. Ο Τάισον σφυροκόπησε και στον ένατο γύρο αλλά ο δέκατος ανήκε στον Ντάγκλας. Με ένα άπερ κατ και μια βροχή από ντιρέκτ ο κόσμος είδε για πρώτη φορά τον Τάισον να πέφτει. Ο «Σιδερένιος» το πάλεψε. Προσπάθησε να βάλει και πάλι το μασελάκι στο στόμα του αλλά όλα είχαν τελειώσει. Ο «σάκος με πατάτες» ήταν πρωταθλητής κόσμου.
Ο Τζέιμς Μπάστερ Ντάγκλας ήταν γιός του επαγγελματία μποξέρ Γουίλιαμ «Ο δυναμίτης» Ντάκλας. Ξεκίνησε σαν αθλητής του αμερικάνικου ποδοσφαίρου και στη συνέχεια ασχολήθηκε με το μπάσκετ όπου μάλιστα ήταν καλός. Μπήκε στο μποξ στα τέλη της δεκαετίας του 80'. Προσπαθούσε να ξεφύγει μέσα από τον αθλητισμό από τα προβλήματα της παιδικής του ηλικίας. Είχε χάσει τον αδελφό του νωρίς. Είχε βρεθεί τυχαία στη μέση πυρών ανάμεσα σε συμμορίες. Η μητέρα του ήταν σκληρή και όταν σαν παιδί γυρνούσε στο σπίτι χτυπημένος του έλεγε: «Κοίταξε να μην σε χτυπήσουν πάλι γιατί μετά θα σε χτυπήσω και εγώ».
Μετά την επική του νίκη ο Ντάγκλας δεν άντεξε τη δημοσιότητα. Υπέγραψε ένα πολύ καλό συμβόλαιο για ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι ενώ στις 23 Φεβρουαρίου 1990 εμφανίστηκε στην επαγγελματική πάλη (κατς) σε ένα σόου με τον Χαλκ Χόγκαν και τον Μάντσο Μαν. Υπερασπίστηκε τον τίτλο του μόνο μια φορά. Ήταν 25 Οκτωβρίου 1990 και αντίπαλος του ήταν ο Εβέιντερ Χόλιφιλντ. Έτρωγε πίτσες λίγες μέρες πριν το ματς και τελικά παρουσιάστηκε έξι κιλά πιο χοντρός από τον Φεβρουάριο. Έχασε εύκολα και στη συνέχεια ανακοίνωσε την απόσυρση του από την ενεργό δράση. «Δεν θέλω να παλεύω άλλο. Έχασε μια μοναδική ευκαιρία. Αν κέρδιζα τον Χόλιφιλντ θα μου έδιναν 100εκατ. για επαναληπτικό με τον Τάισον» δήλωσε.
Ενώ ήταν ο νικητής στη μάχη με τον Τάισον ήταν σαν να τον χτύπησε η κατάρα του Μάικ. Άρρωστος με διαβήτη έτρωγε και έπινε συνέχεια και τέσσερα χρόνια μετά τον αγώνα πέρασε τρεις μέρες σε κόμα. Αυτό του έβαλε μυαλό. Αποσύρθηκε στο ράντσο του όπου παράλληλα έκανε προπονήσεις. Το 1996 επέστρεψε και μάλιστα ήταν πολύ καλός έχασε μόλις ένα ματς και τελικά αποσύρθηκε το 1999. Πλέον ζει στο ράντσο του στο Οχάιο ενώ έχει γράψει βιβλία για τον διαβήτη και τη μαγειρική. Έχει ένα ίδρυμα για να στηρίζει ανθρώπους που έχουν διαβήτη ενώ έπαιξε και σε ένα φιλμ. Μπορεί ο Ντάγκλας να ήταν χειρότερος πυγμάχος από τον Τάισον αλλά κατάφερε και ήταν καλύτερος τόσο σε εκείνη τη μάχη τους είκοσι χρόνια πριν όσο και στη μάχη της ζωής.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου