Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Το παρασκήνιο της χαμένης συνεννόησης


 Πίσω από την αποτυχημένη προσπάθεια για εθνική συνεννόηση, τα δύο μεγάλα κόμματα κρύβουν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αμφιταλαντεύσεις και διαρροές. Ολες αυτές οι διεργασίες είχαν σημαντική συμβολή στο τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή στην απόφαση του Πρωθυπουργού να προβεί σε ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, η επικοινωνιακή διαχείριση από τη ΝΔ μιας τόσο σοβαρής πρότασης σε μια τόσο κρίσιμη φάση είναι η βασική αιτία για τη μη επίτευξη συμφωνίας στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου επέρριψαν την ευθύνη στην ΝΔ για τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, τη διαρροή των όρων της πρότασης και την προσπάθεια, όπως λένε, να διαπραγματευθεί μέσω των ΜΜΕ.
Δεύτερον, καταλογίζουν στην ηγεσία της ΝΔ ότι διέρρευσε και τις προϋποθέσεις και τους όρους που έθετε για να αποδεχθεί την πρόταση Παπανδρέου, στον Τύπο, επιμένοντας ότι έπρεπε να έχει σύντομη θητεία κι όχι μέχρι το τέλος της λήξης της θητείας της παρούσης Βουλής (2013), όπως πρότεινε ο Πρωθυπουργός.
Τρίτον, επέμενε ότι μοναδικός σκοπός μιας τέτοιας κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι μόνο η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ενώ η κυβέρνηση τόνιζε ότι είναι αναγκαίες ευρύτερες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η επαναδιαπραγμάτευση μόνο του Μνημονίου θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη ενώ η πλέον πιθανή εξέλιξη ενός τέτοιου σεναρίου θα είναι η μείωση της αξιοπιστίας της χώρας. Κατά την διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τρεις φορές με τον κ. Σαμαρά και την τελευταία λίγο πριν το διάγγελμά του τον ενημέρωσε για το περιεχόμενό του.
Να σημειωθεί ότι όλα ξεκίνησαν όταν ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε το βράδυ της Τρίτης έκτακτη σύσκεψη μίας μικρής ομάδας κυβερνητικών στελεχών στο σπίτι του στο Καστρί, όπου συμμετείχαν μεταξύ των άλλων οι υπουργοί Ι. Ραγκούσης, Δ. Ρέππας, Π. Γερουλάνος, ο γραμματέας του ΠAΣOΚ Μ. Καρχιμάκης και ο κ. Ν. Αθανασάκης.
Είχε προηγηθεί η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή κ. Γ. Λιάνη, η οποία εξελήφθη ως προάγγελος ευρύτερης αντίστοιχης κίνησης βουλευτών, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν πολλά ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων κυρίαρχο ήταν ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.
Μόνο μία μικρή ομάδα συνεργατών του κ. Παπανδρέου είχε γνώση του σεναρίου που εκδηλώθηκε την επόμενη ημέρα, με τον Πρωθυπουργό να φτάνει να προτείνει στον κ. Σαμαρά το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ακόμη και με την τοποθέτηση άλλου προσώπου, κοινής αποδοχής στη θέση του Πρωθυπουργού.
Ο αιφνιδιασμός από την κίνηση αυτή κυριάρχησε όχι μόνο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και στο επιτελείο της ΝΔ, το οποίο με έκπληξη πληροφορήθηκε τη διάθεση του κ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία.
Η πρώτη επικοινωνία του κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά έγινε λίγη μόλις ώρα μετά τις δύο το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και ενώ η Ηρώδου Αττικού, η Βουλή και οι γύρω δρόμοι βρίσκονταν σε στενό αστυνομικό κλοιό.
Μετά την πρώτη επικοινωνία Παπανδρέου - Σαμαρά, ακολούθησε και δεύτερη, στην οποία ο κ. διαπιστώθηκε η απόσταση μεταξύ των δύο και άρχισαν να περιορίζονται οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας. Aκολούθησε μία τρίτη επικοινωνία, με την οποία «επισημοποιήθηκε» το ναυάγιο.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κύριο σημείο διαφωνίας ήταν η θέση του κ. Σαμαρά ότι η κυβέρνηση που θα προέκυπτε από μία τέτοια συμφωνία θα έπρεπε να έχει ως κύρια αποστολή την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και να έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα κάποιων μηνών, έως τη διενέργεια εκλογών.
Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, κύριο στοιχείο που οδήγησε στο ναυάγιο ήταν η παράλληλη δημοσιοποίηση διαρροών από την πλευρά της ΝΔ για το περιεχόμενο της συνομιλίας και για τους όρους που τέθηκαν από τον κ. Σαμαρά για την επίτευξη της συμφωνίας.
Ωστόσο, ένας ακόμη παράγοντας που ξεσήκωσε τα αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ χθες και φαίνεται πως πίεσε τον Πρωθυπουργό να κάνει πίσω, είναι το γεγονός ότι στη Συγγρού κάποια στελέχη πανηγύριζαν, καθώς θεώρησαν πως εξανάγκασαν τον Πρωθυπουργό σε παραίτηση. Πιθανόν ο Πρωθυπουργός να εννοούσε και αυτό το γεγονός, όταν μιλούσε για τον «επικοινωνιακό τρόπο» της Νέας Δημοκρατίας.
Μάλιστα, και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχθηκε, μιλώντας στη ΝΕΤ, ότι ο ίδιος θα είχε άλλου είδους επικοινωνιακή διαχείριση.
Παράλληλα όμως, στην Ηρώδου Αττικού έφταναν και τα μηνύματα για την έντονη ενόχληση κομματικών και κυβερνητικών στελεχών για το γεγονός ότι όλα αυτά εξελίσσονταν ερήμην τους και χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης ενημέρωση για τους σχεδιασμούς.
Οπως ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού, με την οποία επισημοποιήθηκε το ναυάγιο και ανακοινώθηκε η απόφαση για τον ανασχηματισμό, ήταν το γεγονός ότι επιχειρήθηκε να γίνει διάλογος δια των ΜΜΕ η εμμονή της ΝΔ σε συγκεκριμένους όρους. Η πρακτική αυτή εκλήφθηκε ως de facto απόρριψη της πρότασης του Πρωθυπουργού και κατόπιν αυτού αποφασίστηκε η αναδίπλωση στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει μόνος και θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ζητώντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης.
Κατόπιν αυτών, ακολούθησε και τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ, λίγη ώρα προτού μεταδοθεί η δήλωση του κ. Παπανδρέου. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ ο κ. Παπανδρέου αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141), η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού.
Η πρόταση εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη και η συζήτηση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της, εκτός αν ζητηθεί να αρχίσει άμεσα, όπως είναι και το αναμενόμενο στην προκειμένη περίπτωση. Διαρκεί τρεις ημέρες και τα μεσάνυχτα της τελευταίας διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου