Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ο βασιλιάς Τουταγχαμών στη... Μελβούρνη


Ο βασιλιάς Τουταγχαμών

Την, όντως, εντυπωσιακή έκθεση, με θησαυρούς από το Μουσείο Καΐρου, έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι πολίτες της Βικτώριας και να δουν από κοντά αρχαιότητες της ισχυρής 18ης Δυναστείας των Φαραώ, που έμειναν ερμητικά θαμμένες για 3.000 χρόνια. Τα εκθέματα φιλοξενούνται στο Royal Exhibition Museum, στο Nicholson St., στο κέντρο της πόλης.

Ελάτε, λοιπόν, μαζί μας, σε μια ιστορική αναδρομή στην χώρα του Νείλου, για να πούμε λίγα πράγματα για τη ζωή του πολυσυζητημένου βασιλιά, ο θάνατος του οποίου απασχόλησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο φαραώ τους αρχαιολόγους.
Το όνομά του συνδέεται με εκθαμβωτικό χρυσάφι, πολύτιμα πετράδια και αμύθητα πλούτη, που δεν μπορούν να αγγίξουν ούτε τη φαντασία μας.
Πρόκειται για τον βασιλιά Τουταγχαμών, ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο το 1333 π.Χ., σε ηλικία 8 με 9 ετών. Το βασίλειό του απλωνόταν βόρεια μέχρι τον Ευφράτη και νότια μέχρι το τέταρτο καταρράκτη του Νείλου.  Βασίλεψε μόνο εννέα χρόνια. Ελάχιστα γνωρίζουμε για τη μεγαλειότητά του, γιατί ο προκάτοχός του, ο Ακενατόν –που, μάλλον, ήταν ο πατέρας του- και η σύζυγός του Νεφερτίτη, εγκατέλειψαν την παραδοσιακή θρησκεία υπέρ του μονοθεϊσμού και έτσι σβήστηκαν όλα τα στοιχεία από τα επίσημα μητρώα.
Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΦΑΡΑΩ
Ωστόσο, ο νεαρός βασιλιάς επανέφερε την παραδοσιακή θρησκεία, αποκαθιστώντας τους ναούς λατρείας του Amun. Έτσι, λοιπόν, μερικοί αρχαιολόγοι τον βλέπουν ως άγιο και άλλοι ως τέρας. Πέθανε χωρίς να αφήσει διάδοχο. Τον έθαψαν σε ένα μικρό τύμβο στην Κοιλάδα των Βασιλέων, ένα απομακρυσμένο φαράγγι στη δυτική όχθη του Νείλου, κοντά στις αρχαίες Θήβες.
Η αιτία του θανάτου του καλύπτεται από μυστήριο. Από, δε, τον Νοέμβριο του 1925, που η μούμια του ξετυλίχθηκε για πρώτη φορά, το τέλος του αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας, μέχρι το 2010, που επιστημονικές έρευνες αναδεικνύουν ότι ο βασιλιάς ήταν ένα αδύναμο πλάσμα, εξαιτίας της αιμομιξίας και πέθανε από ελονοσία. Ήταν μόνο 18 ετών. Πάντως, οι εκδοχές ποικίλουν.
Η Κοιλάδα των Βασιλέων ή στα αραβικά Wadi Al - Muluk, όπου ενταφιάζονταν οι Φαραώ των Δυναστειών από το 1539 έως το 1075 π.Χ. και στην οποία ανακαλύφθηκαν μέχρι σήμερα 62 τάφοι, κηρύχθηκε το 1979 από την UNESCO, ως τόπος Παγκόσμιας Κληρονομιάς.   
Δυστυχώς, όλοι οι τάφοι ληστεύθηκαν κατά την αρχαιότητα. Ένας μεγάλος, μάλιστα, αριθμός συλήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής των διαδόχων ή των κοντινών απογόνων των Φαραώ.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο μακρύτερος τάφος της Κοιλάδας, ανήκει στη βασίλισσα Hatshepsut, 1472-1358 π.Χ., ο τύμβος της οποίας είναι σχεδόν 215 μέτρα από την είσοδο μέχρι τον ταφικό θάλαμο και κατεβαίνει 100 μέτρα βαθιά μέσα στο βράχο, ενώ ο μεγαλύτερος και πιο σύνθετος, χτίστηκε προφανώς για να περιέχει τις ταφικές αίθουσες των περισσότερων από τους 52 γιους του Ραμσή ΙΙ, 1279 - 1213, που ήταν και ο μεγαλύτερος βασιλιάς της 19ης Δυναστείας.
Η ΤΑΦΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ
Η ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών της 4ης Νοεμβρίου 1922 από τον αρχαιολόγο Howard Carter και τους συνεργάτες του, αποτελεί ίσως το γεγονός με τη μεγαλύτερη δημοσιότητα στην ιστορία των αρχαιολογικών ανασκαφών στην αιγυπτιακή έρημο. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έφερε στο φως τον ξεχασμένο βασιλιά και σωρούς από ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα από χρυσό κι αλάβαστρο, πολύτιμες πέτρες, ξύλο πολυτελείας και γυαλί. Το κάθε κομμάτι, κατά τους ειδικούς, μεγαλύτερη έκπληξη από το προηγούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου