Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Μειωμένες, λόγω προσβολών από τον άλτη, αναμένονται οι αποδόσεις στην ελαιοκράμβη ενώ σε καλά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές



Μειωμένες, λόγω προσβολών από τον άλτη, αναμένονται οι αποδόσεις στην ελαιοκράμβη ενώ σε καλά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές Με μείωση της παραγωγής – λόγω προσβολής της από το έντομο χειμερινός άλτης – ξεκινάει αυτή την εβδομάδα η συγκομιδή της ελαιοκράμβης στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τους παραγωγούς αλλά και τους ανθρώπους της αγοράς, συνολικά η μείωση θα ξεπεράσει το 25% ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα. Επίσης, σύμφωνα με όσους εμπλέκονται στην καλλιέργεια, συνολικά στην χώρα μας φέτος καλλιεργήθηκαν περίπου 180.000 στρέμματα παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι θα ξεπερνούσαν τα 200.000 στρέμματα. Αιτία
αυτού ήταν οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο του περσινού φθινοπώρου. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ανάλογη κατάσταση με ζημιές στην ελαιοκράμβη έχουν σημειωθεί στις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων αλλά και στην Τουρκία ενώ και οι διεθνείς τιμές του ενεργειακού φυτού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Για τις πρώτες εκτιμήσεις λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον υπεύθυνο Καλλιέργειας και Αξιολόγησης Προϊόντων της εταιρείας «Syngenta», κ. Κώστα Οικονομίδη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Οικονομίδης: «είμαστε κοντά στην συγκομιδή, αυτή ή την άλλη εβδομάδα ξεκινάμε. Οι τιμές είναι καλές και κυμαίνονται από 35 με 40 λεπτά το κιλό ανάλογα με την περιοχή και το εργοστάσιο, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με πέρσι και λίγο παραπάνω. Οι προοπτικές μέχρι στιγμής λόγω του ότι είναι πολύ καλές και οι διεθνείς τιμές είναι να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και την νέα σεζόν. Τον Σεπτέμβριο δηλαδή που θα είναι και η επόμενη σπορά».

Χειμερινός άλτης

Και προσθέτει: «Όσον αφορά τις αποδόσεις είχαμε ένα θέμα με προσβολές από κάποια έντομα τον χειμώνα και λογικά αναμένουμε πιο μειωμένες αποδόσεις. Από την άλλη, η άνοιξη πήγε πολύ καλά. Είχαμε αρκετές βροχές – η ελαιοκράμβη έχει ανάγκη το νερό – οπότε δεν ξέρουμε αν αυτό ισοσκελίσει την παραγωγή. Η ζημιά δημιουργήθηκε από τον χειμερινό άλτη της ελαιοκράμβης (Psylliodes chrysocephala) αλλά είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς. Μπορεί αυτή η προσβολή να επηρέασε ακόμα και το βάρος του σπόρου του φυτού. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος συνολικά στην Ελλάδα έχουν καλλιεργηθεί γύρω στις 180.000 στρέμματα τα οποία είναι λίγο αυξημένα σε σχέση με πέρσι αν και η αρχική τάση ήταν να είναι κατά πολύ αυξημένα (να ξεπεράσει τα 200.000 στρέμματα). Ωστόσο δεν συνέβη αυτό λόγω καιρικών δυσκολιών του φθινοπώρου. Η ελαιοκράμβη καλλιεργείται στην Βόρεια Ελλάδα».

Τιμές πάνω από τα συμβόλαια

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ Οδυσσέα Γαβρανίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλου της εταιρεία «Φυτοενέργεια» στις Σέρρες: «Η συγκομιδή στην περιοχή μας έχει ήδη ξεκινήσει. Είναι πολύ νωρίς όμως για εκτιμήσεις. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχουν κάποιες ζημιές που δημιουργήθηκαν τον χειμώνα από ένα σκουλήκι. Κάποιοι παραγωγοί είχαν μεγάλη καταστροφή και κάποιοι άλλοι όχι. Τα αποτελέσματα θα φανούν όταν ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Σίγουρα η απώλεια είναι πάνω από 25% πανελλαδικά. Ζημιές όμως έχουμε σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια από όσο γνωρίζω».
Σε ερώτησή μας για τις φετινές τιμές και τα συμβόλαια ο κ. Γαβρανίδης τονίζει στον ΑγροΤύπο: «Όσον αφορά τις τιμές είχαμε κάνει συμβόλαια τον Αύγουστο στα 35 λεπτά/κιλό αλλά τους πελάτες μας θα τους πληρώσουμε κοντά στα 40 λεπτά/κιλό, πάνω από το συμβόλαιο που είχαμε κάνει τον Αύγουστο. Πέρσι οι τιμές κυμάνθηκαν στα 30 με 35 λεπτά/κιλό».

Παραγωγοί

Τέλος επικοινωνήσαμε και με έναν παραγωγό, τον κ. Σκαρλάτο Κυριαλάνη από τον Βόρειο Έβρο ο οποίος έχει βιώσει πραγματική καταστροφή από το έντομο Psylliodes chrysocephala, γνωστό ως χειμερινό άλτη της ελαιοκράμβης. «Φέτος η κατάσταση είναι απελπιστική. Εγώ με τον γιο μου είμαστε από τους πρώτους που σπείραμε ελαιοκράμβη στην περιοχή μας αλλά τελικά η καλλιέργειά μας καταστράφηκε από το σκουλήκι και τον πάγο. Είχαμε 1.000 στρέμματα, τα χαλάσαμε όλα και βάλαμε ηλίανθο», μας ανέφερε ο κ. Κυριαλάνης. Και πρόσθεσε: «Οι τιμές φέτος είναι καλές (42.5 λεπτά το κιλό) αλλά όσον αφορά την παραγωγή έμειναν λίγα στρέμματα και αυτά δεν θα είναι πολύ καλής ποιότητας. Όλος ο νομός Έβρου έχει μεγάλο πρόβλημα αλλά δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά και οι γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία. Να προσθέσω επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα (9 Ιουνίου) είχαμε και καταστροφές από χαλάζι όχι μόνο στην ελαιοκράμβη αλλά και στις υπόλοιπες καλλιέργειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου