Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Από νέο κόσκινο η επιστροφή πετρελαίου για τους αγρότες

Με την εισήγηση ειδικής επιτροπής καθορίστηκαν οι ποσότητες για τις οποίες ισχύει η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου στους αγρότες, σύμφωνα με έγγραφο που
διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά. «Για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων του πετρελαίου κινητήρων χρησιμοποιήθηκαν δείκτες μηχανικής απασχόλησης κατόπιν πρότασης ειδικής επιτροπής και καθορίστηκε το είδος και ο αριθμός επεμβάσεων ανά καλλιέργεια ή ομάδα καλλιέργειας όπως και κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου με βάση τα γενικά και γεωργοτεχνικά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο», διευκρινίζει ο υφυπουργός Οικονομικών.


Για την επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία των γεωργών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, που είναι καταχωρημένα στην κεντρική βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση τις αιτήσεις-δηλώσεις τους για ενιαία ενίσχυση, για τις κατηγορίες των γεωργικών τους δραστηριοτήτων.

Το θέμα απασχόλησε τη Βουλή έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Καρασμάνη, ο οποίος είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει τι θα πράξει για τους αγρότες που καλλιεργούν κηπευτικά και οι οποίοι αδικούνται κατά την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου σε σύγκριση με άλλους αγρότες συναδέλφους τους.

Ο κ. Καρασμάνης είχε επισημάνει ότι οι καλλιέργειες κηπευτικών είναι ιδιαίτερα δαπανηρές σε επίπεδο κατανάλωσης πετρελαίου επειδή απαιτούν συχνή χρήση γεωργικών ελκυστήρων. Παρ’ όλα αυτά, όπως έχει καταγγείλει ο κ. Καρασμάνης, η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου είναι λιγότερο από 4 ευρώ ανά στρέμμα. Ο βουλευτής είχε ζητήσει την "άρση της αδικίας" για τους καλλιεργητές κηπευτικών και είχε ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει με ποια κριτήρια υπάρχει διαφορά στην επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου