Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Σκέψεις για εθνικοποιήσεις των ορυχείων της Ζιμπάμπουε


Στη δημιουργία μιας κρατικής εταιρείας η οποία θα θέσει υπό τον έλεγχό της το 51% των ορυχείων, σκέφτεται να προχωρήσει η κυβέρνησή της Ζιμπάμπουε, με στόχο την επένδυση των κερδών από
τις εξαγώγες στο εσωτερικό της χώρας.
«Εξετάζουμε προσεκτικά αυτή την περίπτωση. Η απόκτηση του 51% θα πραγματοποιηθεί μέσω δημιουργίας Κεφαλαίων Κυρίαρχου Πλούτου. Κρατικά επενδυτικά ταμεία θα διαχειρίζονται πλεόν ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο εθνικών και διεθνών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας με επίκεντρο τα ορυχεία», δηλώνει ο Kasukuwere, αξιωματούχος της κυβέρνησης του Robert Mugabe κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Χαράρε με θέμα συζήτησης τις επενδύσεις.
Και συνεχίζει, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει στόχο να ενισχύσει τους μαύρους της χώρας σε βάρος των λευκών «ξένων» οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να εκμεταλλεύονται τη γη.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους ξένους να συνεχίσουν να “αρμέγουν” τη γη μας τη στιγμή που εμείς υποφέρουμε», τονίζει.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Tapiwa Mashakada.
«Η κανούρια πολιτική των ορυχείων δεν έχει στόχο να διώξει τους ξένους επενδυτές. Είναι μια αλλαγή που τη χρειαζόμαστε προκειμένου να αναπτυχθούμε», υπογραμμίζει.
Η αφρικανική χώρα είναι πλούσια σε διαμάντια, ουράνιο, χρώμιο, πλατίνα και χρυσό, την εκμετάλλευση των οποίων ελέγχουν οι πολυεθνικές εταιρείες AngloPlat και Rio Tinto. Τα κέρδη των εξαγωγών για το 2010 ανήλθαν σε 1,7 δις δολλάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ της Ζιμπάμπουε, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Από αυτά μόλις 4 εκατ. δολάρια επέστρεψαν πίσω στο κράτος με τη μορφή φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου