Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

FT: Διαγράψτε το ελληνικό χρέος τώρα


   Με δημοσίευμά τους στη στήλη LEX, οι Financial Times προτείνουν οριστική διαγραφή των χρεών της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας την ελληνική κυβέρνηση, «δημοσιονομικά αμφισβητήσιμη»
Η εφημερίδα επικρίνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ειδικά τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ για την αρνητική
στάση ακόμη και στην πιο ήπια μορφή αναδιάρθρωσης. Ο Τρισέ υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να πληρώσει τα χρέη της και δεν υπάρχει άλλη λύση.
Η εφημερίδα απορρίπτει την επιχειρηματολογία του κ. Τρισέ ότι εάν καταρρεύσει η Ελλάδα, τότε θα ακολουθήσουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η προάσπιση της Ισπανίας.
Όπως γράφει «υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα για την αντίθετη άποψη», ενώ «υφίστανται σαφείς διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα, με την δημοσιονομικά αμφισβητήσιμη κυβέρνησή της και τον υποαναπτυγμένο κλάδο εξαγωγών και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως η Ισπανία».
Ο αρθρογράφος των Financial Times αναφέρει ότι μία αποφασιστική διαγραφή χρεών της Ελλάδας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως «αντιπυρική ζώνη», εάν μάλιστα συνοδευτεί από ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και από σαφείς επεξηγήσεις στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι μία «ειδική περίπτωση».
«Μία τέτοια κίνηση πιθανότατα θα δημιουργούσε μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης από ότι μια σειρά πακέτων στήριξης που αποτελούν προσωρινή λύση μετά από μία αδέξια κρατική κατάρρευση. Δεν είναι αργά για να συμφωνήσει η ΕΚΤ ότι την φωτιά την πολεμάς με φωτιά», αναφέρεται στην εφημερίδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου