Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε ο Αλιέντε


   Τα οστά του πρώην προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε ξέθαψαν οι αρχές της χώρας, προσπαθώντας να καθορίσουν αν ο Αλιέντε αυτοκτόνησε, ή δολοφονήθηκε. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή ο Αλιέντε αυτοκτόνησε με τουφέκι που του είχε χαρίσει ο φίλος του Φιντέλ Κάστρο όταν, κατά το πραξικόπημα του 1973, οι δυνάμεις του
στρατηγού Αγκούστο Πινοσέτ περικύκλωσαν την προεδρική κατοικία.
Αλλά καθώς ο θάνατος του δεν ερευνήθηκε ποτέ επίσημα, πολλοί πιστεύουν πως τον εκτέλεσαν οι στρατιωτικοί και στη συνέχεια συγκάλυψαν το έγκλημα. Η τότε επίσημη νεκροψία που έγινε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, έλεγε ότι αυτοκτόνησε με μια σφαίρα κάτω από το πηγούνι.
Την πτώση του Αλιέντε ακολούθησαν 17 χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας του Πινοσέτ, στην οποία 3000 πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν και χιλιάδες ακόμη φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν. Η υπόθεση του Αλιέντε είναι μία από τις 726 υποθέσεις που εξετάζονται και αν και η σημερινή εκταφή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένεια του, ξυπνά σκοτεινές μνήμες σε όλη τη χώρα.
«Μας φαίνεται σημαντικό για τη χώρα και για τον κόσμο να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε δικαστικά τις αιτίες του θανάτου και τις εξαιρετικά βίαιες συνθήκες που τον περιέβαλαν», δήλωσε η κόρη του Αλιέντε, Ισαμπέλ, που είναι σήμερα γερουσιαστής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου