Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Πουλάνε τρέλα οι Τούρκοι

   Νέο επεισόδιο σημειώθηκε στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όταν τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο στα πλαίσια της μεγάλης τουρκικής αεροναυτικής άσκησης, Ντενίζ Γκορντού, η οποία έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», διχοτομήθηκε εν τοις
πράγμασι το Αιγαίο σε πέντε περιοχές και σκοτείνιασε ο ουρανός από τις εκατοντάδες παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών.
Έτσι, η Αθήνα απάντησε με την άσκηση Ερευνας και Διάσωσης, «Ίωνας» για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για τις 7 Ιουνίου 2011.
Η ελληνική ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) εξέδωσε στις 17 Μαΐου την αγγελία Α0907/2011 για την άσκηση αυτή, που αφορά αεροπορικά και ναυτικά ατυχήματα. Την επομένη ακριβώς μέρα, η Τουρκία εξέδωσε τη δική της αγγελία Α1743/2011, με την οποία κάνει γνωστό ότι η θαλάσσια περιοχή της ελληνικής άσκησης (μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου) αποτελεί περιοχή αρμοδιότητας της Αγκυρας και γι' αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει άδεια από την Τουρκία.
Η ΥΠΑ εξέδωσε μεν νέα αγγελία Α0919/2011, αλλά επί της ουσίας δεν αντέκρουσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς. την Τουρκία για τους ισχυρισμούς της για τη θαλάσσια περιοχή, που είναι αρμοδιότητα του ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας) και όχι του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Αεροναυτιλίας).
Η ΥΠΑ κήρυξε την τουρκική ΝΟΤΑΜ άκυρη για το FIR Αθηνών, αλλά και η Αγκυρα με την αντίστοιχη δική της προσέβαλε τη θαλάσσια περιοχή της άσκησης, που δεν έχει σχέση με το FIR Αθηνών.
Με τη σειρά της η Αγκυρα εξέδωσε στις 18 Μαΐου NAVTEX 347/2011 (ναυτική αγγελία) ως απάντηση, με την οποία δηλώνει διεθνώς ότι από 23 έως 25 Μαΐου θα εκτελέσει στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, σε μια μεγάλη περιοχή, η οποία επικαλύπτει κατά πολύ και την περιοχή της ελληνικής άσκησης.
Η τουρκική αμφισβήτηση της περιοχής αυτής ξεκίνησε από την Τουρκία το 1999, όταν διεξήγαγε άσκηση με πυρά σε ευρύτερη περιοχή εντός του FIR Αθηνών, επιμένοντας ότι η περιοχή συμπεριλαμβάνεται στο FIR Κωνσταντινούπολης. Το θέμα έληξε τότε με σιωπή της ελληνικής πλευράς και έκτοτε η Αγκυρα επαναλαμβάνει την εκτέλεση των ασκήσεών της στην περιοχή αυτή.
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου