Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Με ζητούμενο τη συναίνεση κλείστηκαν τα ραντεβού στο Μαξίμου


Με ζητούμενο τη συναίνεση, το Γραφείο του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε τον προγραμματισμό των συναντήσεων του Γιώργου Παπανδρέου με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αύριο, Τρίτη 24 Μαΐου. Μόνο η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αρνήθηκε να προσέλθει.

Ο Πρωθυπουργός, που φέρεται διατεθειμένος να ενσωματώσει και προτάσεις των άλλων κομμάτων στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα συναντηθεί την Τρίτη, αρχικά στις 10:30 το πρωί, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.
Στις 12:15 μετά το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, και θα ακολουθήσει στη 13:30 συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που δεν είχε προσέλθει σε αντίστοιχη προηγούμενη συνάντηση προ μηνών. Μία ώρα μετά, στις 14:30 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, και μία ώρα αργότερα, με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.
Για τη μη προσέλευση της κ. Παπαρήγα το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ ανέφερε ότι «θεωρεί ότι δεν υπάρχει αντικείμενο για τη συγκεκριμένη συνάντηση... Αλλωστε, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν κάνει βήμα πίσω από τους στόχους που έχει καθορίσει με την τρόικα».
Εχοντας ακούσει τους αρχηγούς και με συζητημένο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, μία ημέρα πριν στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία του Πρωθυπουργού το βράδυ της Τρίτης στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Βεβαίως πρωταρχική σημασία αποκτά η στάση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός του είχε τηλεφωνήσει μία ημέρα πριν παρουσιαστεί το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ στο Ζάππειο: «Αντώνη, έχε υπόψη σου ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», φέρεται να του είπε ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το «Βήμα».
Παρόλα αυτά, ο κ. Σαμαράς δηλώνει «όχι» στη συναίνεση και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (περισσότερες πληροφορίες σε παραπλήσιο θέμα). Ασφαλώς, όμως, αν ο Πρωθυπουργός δεχτεί ορισμένες από τις προτάσεις της ΝΔ, η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει. Προς το παρόν, λέει ότι θα ψηφίσει ίσως κάποια μέτρα με τα οποία συμφωνεί.
Επιπρόσθετο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει, λόγω των αντίθετων απόψεων που επικρατούν, και η συνεδρίαση του Υπουργικού για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, για το οποίο μένει να συμφωνήσει και η τρόικα που επιστρέφει στην Αθήνα την Τετάρτη.
Και μπορεί ο Πρωθυπουργός να δηλώνει «αποφασισμένος για τη σωτηρία της χώρας», (περισσότερες πληροφορίες σε παραπλήσιο θέμα), αλλά ιδιαίτερα δύσκολη φαντάζει μία κυβερνητική συνεννόηση για το τι πρέπει να γίνει στο Δημόσιο και στις αποκρατικοποιήσεις.
Ετσι, βασική επιδίωξη για τον κ. Παπανδρέου είναι όχι μόνο να εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά να επέλθει και μια ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Υπό αυτή την έννοια, ενδεικτική είναι η φράση προσώπου προς το «Βήμα», ο οποίος διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Παπανδρέου, προ ολίγων ημερών: «Οποια συζήτηση ήταν να γίνει με τους υπουργούς έχει γίνει. Από εδώ και πέρα υπάρχει μόνο ο κοινός στόχος».
Αν ασφαλώς δεν υπακούσουν οι Υπουργοί του στον κοινό στόχο, κάτι που θα φανεί τη Δευτέρα, δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει και σε κυβερνητικές αλλαγές. Είναι ένα ενδεχόμενο που συζητούνταν έντονα το Σαββατοκύριακο, καθώς εμφανίστηκαν στελέχη με διιστάμενες απόψεις.
Είναι γνωστή η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι κλείσιμο των ΔΕΚΟ μπορεί να επιφέρει κάποιες απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό το πέταξε με έντονη ρητορική ο Υπουργός Μεταφορών, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η τρόικα δεν ζήτησε ποτέ απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Realnews» κι ενώ η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της έχει δηλώσει ότι θα ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών, δήλωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα πρέπει να ψηφιστεί από διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Και πως αν το καταψηφίσει η ΝΔ, τότε να γίνουν πρόωρες εκλογές.
Η θέση του κ. Πάγκαλου όμως έρχεται σε αντίθεση με τη θέση που επανειλημμένα εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
Από τη Θεσσαλονίκη, επίσης, ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, δήλωσε ότι «κανένα μνημόνιο δεν μας φταίει. Φταίει ότι παρατηρούμε μέχρι τώρα έλλειψη πολιτικής βούλησης από όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, από όλα τα κόμματα... Τα κόμματα εξουσίας από τη φύση τους έχουν αντιτιθέμενες δυνάμεις στο εσωτερικό τους, η σύγκρουση αυτών των δυνάμεων τα παραλύει».
Παράλληλα σχολίασε και με δόση ειρωνείας τοποθέτηση του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου, στη «Free Sunday», παρατηρώντας: «Λέει ότι εμείς τα έχουμε κάνει όλα καλά και ό,τι τραβάμε τα τραβάμε επειδή οι Ευρωπαίοι δεν τα κάνουν καλά. Εγώ πιστεύω το αντίθετο, ότι όσο εμείς δεν τα κάνουμε καλά, προφανώς και οι Ευρωπαίοι, κάποια στιγμή, θα τρελαθούν με μας, θα μας στείλουν από εκεί που ήρθαμε και οι κερδοσκόποι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου