Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Γέφυρα συμφιλίωσης από Τούρκους φοιτητές


Τη φλόγα της γνώσης και της συμφιλίωσης «άναψαν» σήμερα σπουδαστές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Ισίκ της Κωνσταντινούπολης (ISIK University), οι οποίοι ξεκίνησαν, με τα
ποδήλατά τους, από το τούρκικο προξενείο με προορισμό το campus του πανεπιστημίου τους.

Φοιτητές και καθηγητές θέλησαν να γιορτάσουν με αυτόν τον τρόπο τα 125 χρόνια από την ίδρυση του εκπαιδευτικού συγκροτήματος, που άρχισε να λειτουργεί στις 14 Δεκεμβρίου του 1885 στη Θεσσαλονίκη, με την ονομασία «Feyziye».

Αρχικά, λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο, αλλά σύντομα δημιουργήθηκε γυμνάσιο και λύκειο, στο οποίο φοίτησαν υπουργοί, νομάρχες, γιατροί και μηχανικοί. Το σχολείο λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη συνοικία Μπεγιαζίτ, στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1934 το σχολείο μετονομάστηκε Isik, που σημαίνει «φως», και το 1996 ιδρύθηκε και το πανεπιστημιακό τμήμα, όπου φοιτούν σήμερα 3.500 σπουδαστές.

«Θα ξεκινήσουμε σήμερα την ποδηλατοδρομία κουβαλώντας συμβολικά δύο δάδες, με σκοπό να μεταλαμπαδεύσουμε την ιδέα της συμφιλίωσης και της γνώσης στα δύο campus του πανεπιστημίου μας, στο Μασλάκ και το Σιλέ, με αφορμή τη συμπλήρωση 125 χρόνων από τη λειτουργία του Ιδρύματος» εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρύτανης του Ισίκ, καθηγήτρια Ναφιγιέ Γκιουνές Κιγιάκ.

Μαζί με τους Τούρκους ποδηλάτες βρίσκονται και δύο Έλληνες αθλητές, οι οποίοι θα τους συνοδεύσουν μέχρι την Ασπροβάλτα, όπου θα γίνει και η πρώτη στάση. Στην Ελλάδα θα σταματήσουν άλλες δύο φορές, στην Καβάλα και στην Κομοτηνή, αφού εκτιμούν ότι θα καλύπτουν ημερησίως περί τα 80 χιλιόμετρα, ενώ στο πανεπιστήμιο θα φθάσουν την Παρασκευή 13 Μαΐου, υπολογίζοντας κυρίως «στην καθυστέρηση από τη μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση που θα συναντήσουμε μέσα στην Κωνσταντινούπολη» όπως λέει η πρύτανης. Στα σχέδιά τους, πάντως, βρίσκεται η ιδέα να επαναλάβουν τον ποδηλατικό μαραθώνιο και του χρόνου τον Μάη και ίσως να γίνει θεσμός με την ετήσια καθιέρωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου