Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ανοδικές τάσεις αλλά και μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές παραγωγού για το λάδι

Ανοδικές τάσεις καταγράφει η αγορά ελαιολάδου το τελευταίο διάστημα. Από γεωγραφικής άποψης, η Πελοπόννησος φαίνεται ότι δίνει τον… τόνο, ενώ σημαντικό ρόλο στην
ανάκαμψη της αγοράς παίζουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, που απορροφούν παραγωγή.



Με τα αποθέματα στο προϊόν να κινούνται καθοδικά, λόγω της χρονικής συγκυρίας, καθώς οι παραγωγοί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη νέα ελαιοκομική περίοδο, φροντίζοντας τους ελαιώνες και τη συζήτηση περί ενεργοποίησης του μηχανισμού αποθεματοποίησης να εντείνεται, οι τιμές φαίνεται ότι λαμβάνουν ώθηση.


Ωστόσο, το φαινόμενο δεν είναι πανελλαδικό, αλλά αφορά κυρίως περιοχές της νότιας Ελλάδας και δη της Πελοποννήσου, ενώ η αγορά στην Κρήτη, όπως σημειώνει στο paseges.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, να παραμένει «παγωμένη».


Ο κ. Βακόντιος υποστηρίζει πάντως, ότι όσοι παραγωγοί διαθέτουν αποθέματα τηρούν στάση αναμονής ευελπιστώντας σε ενδεχόμενη ανοδική πορεία των τιμών, το προσεχές διάστημα, τονίζοντας παράλληλα την έλλειψη ελαιολάδων υψηλής ποιότητας, γεγονός που «αμοίβει» όσους ελαιοπαραγωγούς διαθέτουν το συγκεκριμένο προϊόν.


Την τάση αυτή, επιβεβαίωσε και ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Ο κ. Μιχελάκης γνωστοποίησε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στα γραφεία του Συνδέσμου στα Χανιά, ότι στις 27 Απριλίου στην Πελοπόννησο οι τιμές έφθασαν: στα 2,62 ευρώ στην Ένωση Λακωνίας, στα 2,40 ευρώ στην Ένωση Μεσσηνίας και στα 2,80 ευρώ ανά κιλό στον Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων.


Την ίδια ημερομηνία στην Κρήτη κυμάνθηκαν μεταξύ 1,95 - 2,10 ευρώ/κιλό, δηλαδή διατηρήθηκαν στα επίπεδα που βρίσκονταν από τον περασμένο Φεβρουάριο.


Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και στην Ισπανία οι τιμές για τα ποιοτικά έξτρα παρθένα αυξήθηκαν από 2,10 που ήταν στα τέλη Μαρτίου και έφθασαν στα 2,30 ευρώ ανά κιλό τη βδομάδα από 21 έως 27 Απριλίου. Επίσης και στην Ιταλία οι τιμές την εβδομάδα 11 - 17 Απριλίου παρουσίασαν αύξηση 6 έως 11% και κυμάνθηκαν από 3,23 έως 3,85 ευρώ ανά κιλό.


Σύμφωνα τώρα με τα στοιχεία της ΕΑΣ Λακωνίας, η τελευταία χρονικά δημοπρασία αφορούσε ποσότητα 60 τόνων (2 βυτία), η οποία πωλήθηκε προς 2,58 ευρώ το κιλό, ενώ αξίζει ν’ αναφερθεί ότι ο συνεταιρισμός Κροκεών πούλησε βιολογικό λάδι, με τιμή 2,70 ευρώ και ποσότητα 10.000 κιλά και προϊόν ΠΟΠ προς 2,50 ευρώ και ποσότητα 5.720 κιλά.


Σε προηγούμενη δημοπρασία στις 17 Μαρτίου, για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο η τιμή έφτασε στα 2,21 ευρώ το κιλό.


Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι τιμές παραγωγού αρχές Μαρτίου κυμάνθηκαν για το εξαιρετικό ελαιόλαδο (το οποίο αποτελεί και το 90% της ελληνικής παραγωγής), για το (0,3Ο) γύρω στα 2 με 1,9€/κιλό, για το παρθένο γύρω στα 1,7€/κιλό και για το λαμπάντε γύρω στα 1,55 €/κιλό, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές οι τιμές για το (0,8Ο) να βρίσκονται λίγο πάνω από τα όρια που απαιτεί ο Καν. της Ε.Ε. και σε άλλες να είναι οριακά κάτω από αυτά.


Αντίστοιχα την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στην Copa-Cogeca, για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην Ισπανία, οι τιμές ήταν περίπου 1,85€/κιλό ενώ στη Ιταλία 2,9€/κιλό περίπου.


Οι λόγοι


Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, κ. Μιχελάκης εκτίμησε ότι «η γενικότερη αυξητική τάση των τιμών σε επίπεδο Κοινότητας μπορεί να αποδοθεί σε τρεις λόγους:


Ο πρώτος είναι ότι με την ολοκλήρωση της συγκομιδής διαπιστώνεται ότι τα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας (0,5 βαθμούς και κάτω) ήταν εφέτος σχετικά μειωμένα, παρά το ότι η συνολική παραγωγή ήταν αυξημένη σε Ισπανία και Ελλάδα.


Ο δεύτερος είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσμηξη που εφαρμόζεται στην Ισπανία σε καλά κατά τ’ άλλα, αλλά με κακές οσμές, λαδιά, εφέτος για πρώτη χρονιά εξετάζεται με βάση νέα κριτήρια που θεσπίζει πρόσφατος κανονισμός του 2011. Με βάση τα κριτήρια αυτά τα επίπεδα των 'Αλκυλεστέρων' που παράγονται με την απόσμηξη δεν επιτρέπουν σε πολλά ισπανικά λαδιά να χαρακτηριστούν ως εξαιρετικά παρθένα ,έστω και αν πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.


Ο τρίτος λόγος είναι ότι οι λίγοι μεγάλοι διεθνείς αγοραστές, βιομηχανίες τυποποίησης και αλυσίδες διανομής, ενδεχόμενα θέλουν να προκαλέσουν ένα τεχνητό 'οφ σάιντ', ένα κράτημα δηλαδή των τιμών πάνω από τις τιμές αναφοράς της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή της, η οποία ζητείται επίμονα τώρα και καιρό από την Ισπανία αλλά και τις άλλες χώρες».


Ωστόσο, κατέληξε ο κ. Μιχελάκης, «αυτό που είναι δυσεξήγητο είναι η διαφορά των τιμών Κρήτης - Πελοποννήσου. Γιατί οι τιμές που αναφέρονται αφορούν την ίδια ποιότητα ελαιολάδου (τους 0,3 βαθμούς)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου