Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Απάνθρωπες οι συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Apple


Εξαντλητικές είναι οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους στα εργοστάσια κατασκευής iPad - iPhone στη Νότια Κίνα. Οι μισθοί είναι πενιχροί, οι υπερωρίες μπορεί να φθάσουν τις 60 ή ακόμη και τις 80 ώρες, ενώ, όπως τονίζουν οι υπάλληλοι, εργάζονται υπό συνθήκες ταπεινωτικές.


Έρευνες μη κυβερνητικών οργανώσεων ήταν αυτές που αποκάλυψαν τη ζοφερή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τα υπερσύγχρονα κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι έναν χρόνο πριν, 7 υπάλληλοι της Foxconn είχαν βάλει τραγικό τέλος στη ζωή τους στις πόλεις Σενζέν και Τσενγκντού.

Οι εργάτες πιάνουν δουλειά στις 08.30 το πρωί, είναι όμως υποχρεωμένοι να βρίσκονται εκεί από τις 08.10. Η μέρα τους δεν τελειώνει σχεδόν ποτέ πριν από τις 20.30 το βράδυ. Επίσης, όσο εργάζονται, είναι υποχρεωμένοι να είναι όρθιοι, απαγορεύεται να μιλούν μεταξύ τους και όταν δεν είναι όσο πρέπει παραγωγικοί, θυσιάζουν ακόμη και το διάλειμμά τους για φαγητό, ενώ το ρεπό τους περιορίζεται σε ένα κάθε 13 μέρες, το οποίο συνήθως εκμεταλλεύονται για να κοιμηθούν. Χαρακτηριστική είναι η αποκάλυψη μίας 19χρονης υπαλλήλου: «Πολλά βράδια, έπειτα από µια μεγάλη μέρα, οι συνάδελφοι επιστρέφουν στους κοιτώνες µε κλάματα».

Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους της πείστηκαν από τις κρατικές διαφημίσεις που υπόσχονταν έναν εργασιακό παράδεισο… όπου η αμοιβή είναι μόλις 6 ευρώ για τουλάχιστον 12 ώρες εργασίας την ημέρα.

Όπως προκύπτει από τις µελέτες του Κέντρου Ερευνών για τις Πολυεθνικές Εταιρείες και της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Φοιτητές και Μαθητές Ενάντια στην Επιχειρηµατική Κακοδιαχείριση» (SACOM), οι υπάλληλοι μοιάζουν περισσότερο µε στρατιώτες. Τα δωμάτια τους θυµίζουν θαλάµους στρατοπέδων: στον ίδιο χώρο κοιµούνται 24 άνθρωποι, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν αυστηρότατους κανόνες. Η χρήση σεσουάρ και βραστήρα λ.χ. απαγορεύεται διά ροπάλου και οι όποιοι παραβάτες καλούνται να ζητήσουν δηµοσίως συγγνώµη.

Εκπρόσωπος της εταιρείας, µιλώντας στον «Observer», χαρακτηρίζει την κριτική των υπαλλήλων σκληρή. Όσον αφορά στις κατηγορίες για δηµόσια διαπόµπευση, υποστηρίζει πως ίσως και να παρατηρούνται µεµονωµένα περιστατικά, όµως η εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί για να τα εξαλείψει.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου