Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Στην τελική ευθεία το ομόλογο της Διασποράς


Στο τέλος του μήνα ή τις αρχές του Ιουνίου, υπολογίζουν στο Υπουργείο Οικονομικών να είναι όλα έτοιμα, για την πρώτη έκδοση του ελληνικού ομολόγου της Διασποράς, το οποίο θα απευθύνεται στους ομογενείς των ΗΠΑ και όχι σε θεσμικούς επενδυτές.
Πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε απάντηση από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγορά (SEC) στο αίτημα που το Υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε τον Μάρτιο προκειμένου να εκδώσει ειδικό
ομόλογο για τους ομογενείς των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανικές Αρχές ζήτησαν διευκρινίσεις και τα επικαιροποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας -τα οποία δημοσιοποιήθηκαν άλλωστε στις 26 Απριλίου από τη EUROSTAT.
Ο απαντητικός φάκελος υπολογίζεται να βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών Αρχών μέσα στις επόμενες ημέρες και (αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις από τις αμερικανικές Αρχές, λόγω της δυσπιστίας που υπάρχει για τα ελληνικά στοιχεία) το πρώτο ομόλογο της διασποράς θα είναι έτοιμο έως το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ «ΠΡΩΤΙΑ»
Η δυσπιστία εκπορεύεται επίσης και από το γεγονός ότι η έκδοση ομολόγων της διασποράς είναι ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα διεθνή δεδομένα. Ως ιστορικό προηγούμενο έχουν καταγραφεί δύο μόλις περιπτώσεις:
- το 1951 το Ισραήλ, νεοσύστατο τότε κράτος, έδινε μάχη για την επιβίωση και παλινόρθωσή του, χρηματοδοτώντας τους πολεμικούς αγώνες με χρήματα από τους διεσπαρμένους σε ολόκληρο τον κόσμο Εβραίους. Παρά το «καλό προηγούμενο», όμως, όταν στη δεκαετία του ’90 η σπατάλη και η κακοδιαχείριση έριξαν έξω τον προϋπολογισμό και επιχείρησε κάτι ανάλογο, οι ίδιοι οι Εβραίοι της διασποράς «γύρισαν την πλάτη» σε αντίστοιχο σχέδιο συλλογής χρημάτων.
- στη δεκαετία του ’90 επίσης, όταν η Ινδία βρέθηκε αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο επειδή επέμενε να προχωρά στο πυρηνικό της πρόγραμμα, σημειώθηκε μια ιδιότυπη προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης της χώρας τους από Ινδούς που ζούσαν στις ΗΠΑ, σε εντελώς παράνομα όμως «ανταλλακτήρια» που στήθηκαν στις γειτονιές και στα μαγαζιά της τοπικής κοινότητας, με σκοπό την εξαγωγή τους στην Ινδία και τις τράπεζές της.

600 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ… ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Όπως ρητά αναφέρεται και στο Μνημόνιο, η Ελλάδα θα πρέπει από το 2011 να αρχίσει σταδιακά να απευθύνεται ξανά στις αγορές κεφαλαίων, πέρα από τα 110 δισ. ευρώ που της εξασφαλίζει η Τρόικα.
Μετά από ένα χρόνο αποχής και υπό συνθήκες οικονομικού αποκλεισμού από τις αγορές, στην σκιά των κρίσιμων αποφάσεων των Συνόδων Κορυφής της Ε.Ε., ύστερα από νέα υποβάθμιση του ελληνικού χρέους, με τα σπρεντ στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων να θυμίζουν…  Ζιμπάμπουε (περί τις 1300 μονάδες) και με την ευρωζώνη ολόκληρη να βρίσκεται σε κλοιό κερδοσκοπικών πιέσεων, η χώρα πρέπει να εκδώσει το πρώτο της κρατικό ομόλογο.
Ως πρώτο βήμα, η Ελλάδα θα επιχειρήσει ένα «soft» δανεισμό, κυρίως με κεφάλαια που θα μπορούσαν να της εμπιστευτούν (ή να εναποθέσουν) Έλληνες του εξωτερικού.

Η αρχή θα γίνει από τους ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενδεχομένως το Μάιο ή Ιούνιο, ενώ θα ακολουθήσουν Καναδάς, Αυστραλία και μετά η Ευρώπη. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε προσχέδιο αίτησης στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) προκειμένου να διαθέσει τα επονομαζόμενα «ομόλογα διασποράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου