Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Toυς έπνιξε ο Γιάσι!


Με πλωτή Πολιτεία έμοιαζε το Σάββατο ένα μεγάλο μέρος η Βικτώρια, καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν - μετά το πέρασμα του κυκλώνα Γιάσι - από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και το πρωί του Σαββάτου προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες.
Το Σάββατο πάνω από έξι χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτιά
τους στην περιοχή του Γκίπσλαντ που κινδύνεψε από τις πλημμύρες.
Η «ουρά» του κυκλώνα Γιάσι, που ισοπέδωσε την Πολιτεία του Κουϊνσλαντ, ευθύνεται για το νέο κύκλο πλημμυρών που έπληξαν τη Βικτώρια, μετέτρεψαν μέρος της Μελβούρνης σε…  θάλασσα και προκάλεσαν ζημιές άνω των εκατό εκατομμυρίων δολαρίων.
«Άνοιξαν» στην κυριολεξία οι ουρανοί το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου στη Μελβούρνη και το μεγαλύτερο μέρος της Βικτώριας, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά να πέσουν πάνω από εκατό χιλιοστά βροχής σε κάποιες περιοχές και να της μετατρέψουν σε λίμνες.
Πιο πολύ χτυπήθηκε η Μιλτζούρα στη βόρεια Βικτώρια, όπου έπεσαν 142 χιλιοστά βροχής σε χρόνο-ρεκόρ και, παράλληλα με τους ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 130 χιλιομέτρων την ώρα, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.
Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ξεριζώθηκαν δέντρα, παρασύρθηκαν οροφές και έπεσαν ηλεκτρικά καλώδια.
Ανάλογες ζημιές προκάλεσε ο κατακλυσμός και στη Μελβούρνη όπου προκλήθηκε χάος με πλημμύρες, διακοπή συγκοινωνιών και τους δρόμους να θυμίζουν ορμητικά ποτάμια.
Σε κάποιες περιοχές της Μελβούρνης, όπως το προάστιο Λάϊκαρτ έπεσαν 175 χιλιοστά βροχής που αποτελεί και ρεκόρ όλων των εποχών.
Πάνω από τρεις χιλιάδες άνθρωποι που παγιδεύτηκαν σε σπίτια και αυτοκίνητα ζήτησαν την βοήθεια των σωστικών συνεργείων.
Τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν πάνω από 90 άτομα.
Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Τεντ Μπέιλιου, είπε ότι σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν το επόμενο 24ωρο και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για εκτεταμένες πλημμύρες - και ζημιές.
Την ίδια στιγμή το Σίδνεϊ «ψήθηκε» με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 41 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου