Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

“Τορπίλη” 55 εκατ. ευρώ για τα υποβρύχια Type 214 από την Γερμανία στα “ύφαλα” του ΥΠΕΘΑ


Σαφώς εκτεθειμένος είναι πλέον και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος για την υπόθεση της τροποποίησης των συμβάσεων προμήθειας των τεσσάρων υποβρυχίων Type 214 και εκσυγχρονισμού Neptune II των 209/1200, αλλά και την παραγγελία των δύο νέων υποβρυχίων Type 214 μετά τις αποκαλύψεις για τις παράνομες προμήθειες των 55 εκατ. ευρώ, καθώς η ανακοίνωση που εξέδωσε βρίθει ανακριβειών.

Το χειρότερο απ’όλα είναι ότι όπως υπαινίσσεται το περιοδικό υπήρξε νέα υπόγεια χρηματοδότηση στην υπόθεση από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση την εξουσία: “Από το 2009 όμως το λόγο είχε και πάλι το ΠΑΣΟΚ. Και όλα ήταν καλά»...



“Από το 2000 είχε παραγγείλει η Ελλάδα τέσσερα υποβρύχια του νέου τύπου 214, το Παπανικολής, που κατασκευάστηκε στο Κίελο και ακόμα τρία για να κατασκευαστούν σε ελληνικό ναυπηγείο, συνολικής αξίας 1,14 δισ. ευρώ. Τότε στην Αθήνα κυβερνούσε ακόμα το ΠΑΣΟΚ. Μετά, το 2004, ήλθε στην εξουσία η ΝΔ και δεν ήθελε πια το υποβρύχιο, επειδή υποτίθεται έγερνε πολύ.

Στην πραγματικότητα έγερνε μάλλον η χρηματοδότηση. Από το 2009 όμως το λόγο είχε και πάλι το ΠΑΣΟΚ. Και όλα ήταν καλά». Πανικόβλητο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προσπαθεί να απεμπλακεί από το σκάνδαλο, αλλά είναι νομικά αδύνατο κάτι τέτοιο: Η Ferrostaal που έδωσε τις μίζες είναι μία από τις δύο εταιρείες – η άλλη είναι η HDW – που στις 22 Σεπτεμβρίου 2009 κατήγγειλαν τις συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο για τις δύο αυτές συμβάσεις επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν τις πλήρωνε ούτε παραλάμβανε το υποβρύχιο!

Στη νέα σύμβαση που έχει υπογράψει η HDW με το ελληνικό δημόσιο για την τροποποίηση των συμβάσεων έξι μήνες αργότερα στο framework agreement, η Ferrostaal μυστηριωδώς έχει εξαφανιστεί, αφού στο μεταξύ έχει ξεκινήσει στην Γερμανία η έρευνα εις βάρος της και έχουν εντοπιστεί οι διαδρομές «μαύρου χρήματος».

Φυσικά τόσο η τροποποίηση των νέων συμβάσεων, όσο και η παραγγελία των δύο νέων υποβρυχίων δεν θα υπήρχαν, αν η Ferrostaal δεν έδινε την έγκρισή της αφού ήταν ένα από τα δύο μέρη που είχαν καταγγείλει τις συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στο σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel για την διακίνηση παράνομων πληρωμών σχετιζόμενων με τις αρχικές –προ δεκαετίας- αρχικές συμβάσεις  των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε λοιπόν, τα εξής:

«Το ζήτημα που αναδεικνύεται με το σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel  ερευνάται εδώ και καιρό από την ελληνική και τη γερμανική δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ.

Όλα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι προφανές ότι θα ερευνηθούν σε βάθος και το ταχύτερο, όχι μόνο από την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Εφόσον θεμελιώνονται αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης ή αδικοπραξίας, αυτές θα εγερθούν το ταχύτερο. Ούτως ή άλλως με τον πρόσφατο νόμο 3885/2010 βάσει του οποίου συνήφθη η αναθεωρημένη και ισχύουσα πλέον σύμβαση για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού:

Πρώτον, αποκλείστηκε ρητά  η περαιτέρω συμμετοχή της εταιρείας Ferrostaal λόγω των υπό διερεύνηση εκκρεμοτήτων(σ.σ.:

Από πού προκύπτει αυτό; Υπάρχουν έγγραφα, υπάρχει έγγραφη παραίτηση της Ferrostaal που δείχνουν ότι δεν έχει πλέον καμία απαίτηση από το ελληνικό δημόσιο και δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την σύμβαση των μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που επρόκειτο να εισπράξει; Και αν ναι, που είναι αυτά τα έγγραφα;).

Δεύτερον, καταργήθηκε ο μηχανισμός των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που πιθανότατα λειτούργησε ως δίαυλος αδιαφανών πληρωμών (σ.σ.: Απίστευτο θράσος και ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει άμεσα την ελληνική Δικαιοσύνη. Στη νέα σύμβαση που υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, χαρίζονται στους Γερμανούς 120 εκατ. ευρώ αντισταθμιστικά οφέλη που έπρεπε να υλοποιήσουν εκ του συμβολαίου.

Απαλείφθηκαν τα αντισταθμιστικά χωρίς να μειωθεί το συνολικό τίμημα. Αυτά ήταν λεφτά που χρωστούσαν οι Γερμανοί στο ελληνικό δημόσιο από το 2000. Δεν έχουν καμία σχέση με «αδιαφανείς πληρωμές». Αυτά τα λεφτά τους … χαρίστηκαν και αυτό το θεωρεί διαφάνεια ο υπουργός;).

Τρίτον, θεσπίστηκαν αυστηρές ρήτρες διαφάνειας που θα λειτουργούν καθ΄όλη τη διάρκεια της σύμβασης και επιτρέπουν στο ελληνικό δημόσιο να διενεργεί όλους τους αναγκαίους ελέγχους ως προς τις πληρωμές για υπεργολαβίες, τις αμοιβές συμβούλων κ.ο.κ.(σ.σ.: Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος που κυκλοφορεί έφερε στο φως της δημοσιότητας το απίστευτο σκάνδαλο της νέας σύμβασης με έγραφα ντοκουμέντα. Σε αυτά δεν έχει απαντήσει ο υπουργός ακόμα…)

Σημειώνεται τέλος, ότι ο οριστικός φορολογικός έλεγχος που έγινε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εισέλθει ο νέος μέτοχος (όμιλος Abu Dhabi Mar) στα ΕΝΑΕ, αφορά μόνον το νομικό πρόσωπο της «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» και όχι άλλες εμπλεκόμενες εταιρείες που έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις (π.χ. έκδοση εικονικών τιμολογίων) ή πολύ περισσότερο φυσικά πρόσωπα που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τυχόν καταθέσεις ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία.

Σε κάθε δε περίπτωση τυχόν ποινικές ευθύνες δεν έχουν παραγραφεί και άρα μπορούν να αναζητηθούν ((ποιον κοροϊδεύουν; Τα παράνομα τιμολόγια ήταν όλα των ΕΝΑΕ!)

Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΘΑ θα κινήσει  κάθε πρόσφορη διαδικασία».

Κατά τα λοιπά με προσφυγή στη Γερμανική δικαιοσύνη απειλεί για δεύτερη φορά ο Άκης Τσοχατζόπουλος το περιοδικό Der Spiegel,για όσα δημοσίευσε σχετικά με “μίζες 55 εκατομμυρίων ευρώ” στην υπόθεση της παραγγελίας τεσσάρων υποβρυχίων για το ΠΝ.

Η δήλωση του πρώην ΥΕΘΑ :

«Σε δημοσίευμα του περιοδικού “DER SPIEGEL” αυτής της εβδομάδας, –τεύχος 6/ 7.2.2011-, υπάρχει αναφορά στο πρόσωπό μου ότι δήθεν συνέστησα συνεργάτη μου σε συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία.

Η αναφορά αυτή είναι παντελώς ψευδής και συκοφαντική. Ουδέποτε συνέστησα οιονδήποτε συνεργάτη μου στην εν λόγω εταιρεία, ούτε είχα οιαδήποτε σχέση με συνεργάτες της.

Ζητώ από το εν λόγω περιοδικό την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με όσα ανυπόστατα και συκοφαντικά περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα του για το πρόσωπό μου.

Άλλως, θα αναγκαστώ και πάλι να προσφύγω στη Γερμανική Δικαιοσύνη, όπως και το 2004, όταν το ίδιο περιοδικό επιχείρησε με ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς να με εμπλέξει σε άλλη υπόθεση και τελικά καταδικάστηκε και υποχρεώθηκε σε επίσημη διάψευση».

Η προηγούμενη δικαστική διαμάχη του Άκη Τσοχατζόπουλου ,είχε να κάνει με την υπόθεση της αγοράς των LEO2HEL από τη Γερμανία. Το περιοδικό είχε κατονομάσει ως μία από τις πηγές των πληροφοριών του,τον μετέπειτα ΥΕΘΑ Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, αλλά ο Ακης κέρδισε την υπόθεση.

Η νέα φάση της υπόθεσης ήρθε στην δημοσιότητα όταν το γερμανικό περιοδικό Spiegel δημοσίευσε πληροφορίες από την εισαγγελία του Μονάχου για ύποπτες πληρωμές ύψους 55 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Ferrostaal, που σχετίζονται με την πώληση υποβρυχίων του ναυπηγείου της HDW Κιέλου στην Ελλάδα δημοσιεύει το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Με τον τίτλο «Κωδικός Κύκλος προσευχής», η γερμανική επιθεώρηση Spiegel δημοσιεύει ένα εκτενές ρεπορτάζ, που αναφέρεται σε ύποπτες πληρωμές για την υπόθεση της πώλησης υποβρυχίων της HDW Κιέλου στην Ελλάδα. Το Spiegel αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στα τέλη Οκτωβρίου του 2010 οι έρευνες δεν είχαν εντοπίσει ακόμα ποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη νότιο Αφρική είχαν δωροδοκηθεί».
«Ίσως και να μη βρεθεί ποτέ ποιοι ήταν. Αλλά το ότι οι εντυπωσιακά μεγάλες προμήθειες που πλήρωσε η Ferrostaal σε δήθεν συμβούλους έχουν ελάχιστη σχέση με την παροχή συμβουλών και αφορούν περισσότερο το μοίρασμα μιζών, αυτό θεωρείται πλέον βέβαιο από όσους έχουν αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το αργότερο από τότε, που ερευνούν όλο και βαθύτερα τη συμφωνία με την Ελλάδα».

Σύμφωνα με το περιοδικό, αυτό προκύπτει από τα πρακτικά ανακρίσεων της Εισαγγελίας Μονάχου, που έχει στη διάθεσή του.

Βάσει αυτών, «οι ανακριτές ερευνούν πολλές υποθέσεις σε βάρος ”μάνατζερ” της Ferrostaal AG στο Έσσεν – που προωθούσε προϊόντα της HDW – φερόμενων ως υπόπτων για δωροδοκία και απιστία. Συνολικά θα κληθούν σε δίκη πάνω από 50 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και τρία πρώην μέλη του Δ.Σ. της Ferrostaal.

Η συμφωνία πώλησης με την Ελλάδα, η οποία υπεγράφη το 2000 και το 2002, ανερχόταν σε 1,6 δισ. ευρώ για τέσσερα υποβρύχια τύπου 214 καθώς και τον εξοπλισμό παλαιότερων υποβρυχίων».

Το υποβρύχιο Type 214 “Παπανικολής” είναι το πρώτο της σειράς αυτής και παραλήφθηκε από την Ελλάδα στις 2 Νοεμβρίου 2010.

Πιο αναλυτικά, το περιοδικό γράφει ότι «προκειμένου να κερδίσει την ανάθεση της προμήθειας έναντι των ανταγωνιστών Γαλλίας, Σουηδίας και Ολλανδίας, η Ferrostaal προσέλαβε ομάδα συμβούλων με επικεφαλής τον πρώην φίλο του Franz Josef Strauß, Hermann Graf von Pückler.

Στην ομάδα, που εσωτερικά ονομάστηκε από τη Ferrostaal Team A, ανήκε και ένας έμπορος, του οποίου το όνομα εμφανιζόταν ήδη στη συμφωνία για τεθωρακισμένα Fuchs της εταιρείας Thyssen το 1991 και είχε λάβει ”μίζες” περί τα 220 εκατομ. μάρκα. Το πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ferrostaal και της HDW Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν είχε καταθέσει στην προανάκριση ότι δεν είχε ποτέ μιλήσει με τους συμβούλους για δωροδοκία, όμως σε όλους ήταν σαφές ότι αυτοί οι σύμβουλοι του Team A, αν ήταν αναγκαίο, θα έδιναν χρήματα και σε φορείς που μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις ανάθεσης. Αν συνέβη κάτι τέτοιο – πράγμα πιθανό κατά τον Χάουν – ήταν γι’ αυτόν “εντάξει”. Η Ferrostaal δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα».

Ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, υποστήριξε πως στην ομάδα αυτή συμμετείχε και ένας Έλληνας αρχιτέκτονας, που τους σύστησε ο τότε υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

Σύμφωνα με το Spiegel, ανάλογες με την Ελλάδα ύποπτες πληρωμές αφορούν την Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική.

Το defencenet.gr έχει στην κατοχή του τα τρία ονόματα των Ελλήνων που πήραν ακι μοίρασαν εν συνεχεία την μίζα των 55 εκατ. ευρώ, αλλά για ευνόητους λόγους θε επιφυλαχθούμε να τα δημοσιεύσουμε εν συνεχεία…

Εξηγήσεις ζητεί η ΝΔ

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Der Spiegel, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις, υπενθυμίζοντας πως την υπόθεση της αγοράς των τεσσάρων υποβρυχίων την είχε χειριστεί το ΠΑΣΟΚ τόσο στην αρχή της, την περίοδο 2002-2004, όσο και στο τέλος της, με τη συμφωνία για τον «Παπανικολή» από την σημερινή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

ΛΑΟΣ: Ο Γ. Καρατζαφέρης είχε μιλήσει σχετικά στη Βουλή

«Οι αποκαλύψεις του ”Der Spiegel” για μεγάλες μίζες που δόθηκαν για την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων την περίοδο 2002-2004 περιγράφονται επαρκέστατα στην ομιλία του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή στις 2/7/2010», σημειώνει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός σε ανακοίνωσή του.

Καλεί δε τον κάθε ενδιαφερόμενο να ανατρέξει στα πρακτικά της Βουλής και να βρει όλες τις πληροφορίες πάνω στο θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου