Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Πήραν μπρος οι εξαγωγές ρωσικού χαβιαριού


Η Ρωσία θα εξαγάγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαβιάρι που παρήχθη από οξύρρυγχους ιχθυοκαλλιέργειας, για πρώτη φορά εδώ και εννέα χρόνια, και ελπίζει ότι μέσα σε μερικά χρόνια θα έχει επιστρέψει στη θέση του πρώτου παγκόσμιου εξαγωγέα, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αλιείας.
Η υπηρεσία υπέγραψε έγκριση για να εξαχθούν προς την ΕΕ 150 κιλά αυτών των πολύτιμων μαύρων αυγών που παρήχθησαν από

οξύρρυγχους ιχθυοκαλλιέργειας, δήλωσε ο Αλεξάντρ Σαβέλιεφ.

"Είναι μια συμβολική ποσότητα, είναι το πρώτο χελιδόνι", τόνισε.

"Ο στόχος είναι να σπάσει ο πάγος που σχηματίσθηκε σε εννέα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων δεν δόθηκε καμιά άδεια εξαγωγής ρωσικού χαβιαριού", πρόσθεσε.

Οι εξαγωγές χαβιαριού που παράγεται από άγριους οξύρρυγχους παραμένουν απαγορευμένες. Πάντως οι παράνομες εξαγωγές συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια των ετών αυτών, παραδέχθηκε ο Σαβέλιεφ.

Η βιομηχανική αλιεία του άγριου οξύρρυγχου απαγορεύεται στη Ρωσία από το 2006, για να εμποδιστεί η εξαφάνιση αυτού του ψαριού που υπήρξε σύγχρονο των δεινοσαύρων.

Στα τέλη του 2010, τα τέσσερα άλλα παρόχθια κράτη της Κασπίας (Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν και Ιράν) συμφώνησαν με τη Μόσχα να επιβάλουν ένα μορατόριο πέντε ετών στην αλιεία αυτού του ψαριού, μια πρωτοβουλία που η Ρωσία πρότεινε εδώ και πολλά χρόνια, δήλωσε εξάλλου ο Σαβέλιεφ.

"Θα πρέπει να ξεχάσουμε το χαβιάρι από άγριους οξύρρυγχους για πέντε με επτά χρόνια, μετά ελπίζουμε ότι ο πληθυσμός των οξύρρυγχων θα αποκατασταθεί και θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε την αλιεία", πρόσθεσε.

Μετά τις απαγορεύσεις αυτές, πολλά εκτροφεία οξύρρυγχου άνοιξαν στη Ρωσία, ιδιαίτερα στις περιοχές Καλούγκα, Ροστόφ, Αστραχάν και Νοβοσιμπίρσκ.

"Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα ξαναβρεί την πρώτη θέση της στην παγκόσμια αγορά", δήλωσε ο Σαβέλιεφ. "Είναι απολύτως δυνατό να παράγουμε 200 τόνους χαβιάρι το χρόνο στις ιχθυοκαλλιέργειες οξυρρύγχων. Και ο παγκόσμιος όγκος της αγοράς είναι από 350 ως 360 τόνους ετησίως", εξήγησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου