Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Αιτήματα για επέκταση δικτύου – τιμή αγροτικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά


Το θέμα της επέκτασης των δικτύων της ΔΕΗ, έθεσαν ως κύριο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκαν την Δευτέρα με την υπουργό Περιβάλλοντος, για το θέμα των αγροτικών φωτοβολταϊκών.
Συνάντηση είχαν οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέας Μακρυπίδης

και Παναγιώτης Κουρουμπλής (Αιτ/νίας), Μιχάλης Τζελέπης (Σερρών), Τόνια Αντωνίου (Φθιώτιδας), Θανάσης Παπαγεωργίου (Πιερίας), Θανάσης Οικονόμου (Ιωαννίνων), ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς και ο Γενικός Δ/ντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Τσιφόρος, με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν τις επενδύσεις σε Φωτοβολταϊκά των αγροτών.
Οι Βουλευτές έθεσαν το θέμα της επέκτασης και αναβάθμισης του δικτύου ώστε να εγκριθεί το σύνολο των αιτήσεων των αγροτών, το ζήτημα των καθυστερήσεων της αποστολής των προσφορών σύνδεσης εκ μέρους της Δ.Ε.Η. Α.Ε., καθώς και της προβλεπόμενης τιμής 0,44€/kWh.
Τόσο ο κ. Μακρυπίδης όσο και ο κ.Κουρουμπλής, ανέφεραν στις παρεμβάσεις τους, την ιδιαιτερότητα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων, εξαιτίας της συμμετοχής πολλών καπνοπαραγωγών στην διαδικασία. Οι Βουλευτές ζήτησαν να εξεταστούν με ιδιαίτερη μέριμνα οι αιτήσεις του Νομού Αιτ/νίας, ως ελάχιστο αντισταθμιστικό όφελος στα τρία (3) Υδροηλεκτρικά Εργοστάσια που εκμεταλλεύεται η Δ.Ε.Η. Α.Ε. στον Νομό.
Τόνισαν ότι θεωρούν αδιανόητο να υπάρχει Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο στο Καστράκι και η γραμμή του δικτύου R22 που βρίσκεται στην περιοχή και είναι στην «καρδιά» των εκτάσεων των καπνοπαραγωγών, να μην μπορεί να χωρέσει ούτε μια αίτηση για Φωτοβολταϊκά αγροτών. Τέλος για την τιμή πώλησης, οι Βουλευτές τόνισαν ότι πρέπει να οριστεί με βάση την ημερομηνία κατάθεσης αίτησης για προσφορά σύνδεσης στην Δ.Ε.Η. Α.Ε., αφού οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται σε υπαιτιότητα της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και όχι των αγροτών.
Η υπουργός Περιβάλλοντος Τϊνα Μπιρμπίλη, απαντώντας στις προτάσεις των Βουλευτών ανέφερε ότι θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις (ενδεικτικά, εξετάζεται η δυνατότητα δήλωσης άλλης αγροτικής έκτασης, ο επανακαθορισμός της μέγιστης ισχύος, η επέκταση και η αναβάθμιση του δικτύου αφού εξετασθεί το θέμα του κόστους με το συναρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.) Η Υπουργός διευκρίνισε ότι όποιο τυχόν πλεόνασμα προκύψει από την ολοκλήρωση των παλαιών αιτήσεων ιδιωτών επενδυτών έως 30 Ιουνίου 2011 θα δοθεί για την κάλυψη των αιτήσεων των αγροτών.
Όσον αφορά στην τιμή πώλησης, η υπουργός αναγνώρισε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην Δ.Ε.Η. Α.Ε. και δήλωσε ότι εξετάζει την περίπτωση να ορίζεται η τιμή με την υποβολή του φακέλου στον ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. και όχι μετά την εξέταση του.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς και ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, με τις παρεμβάσεις τους, επέμειναν να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις των αγροτών στα πλαίσια των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, και να οριστεί η τιμή πώλησης με βάση την ημερομηνία κατάθεσης αίτησης για προσφορά σύνδεσης στην Δ.Ε.Η. Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου