Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Σαν σήμερα, 08 Φεβρουαρίου


451 ο Κωνστάντιος Γ γίνεται συναυτοκράτορας της Δυτικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
1587 αποκεφαλίζεται στην Αγγλία η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκοτίας, για την ανάμιξή της σε συνωμοσία για τη δολοφονία της βασίλισσας Ελισάβετ Α.
1600 η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατον τον φιλόσοφο και ιερέα του τάγματος των Δομινικανών, Τζορντάνο Μπρούνο, λόγω των αιρετικών απόψεών του, καθώς υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου. Εκτελείται λίγες ημέρες αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου.

1692 ένα γιατρός στο χωριό Σάλεμ, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, κατηγορεί δύο νέα κορίτσια, την Αμπιγκέιλ Γουίλιαμ και τη Μπέττυ Πάρις, ότι εξασκούν τη μαγεία, αρχίζοντας έτσι μια σειρά δικών και εκτελέσεων "μαγισσών".
1725 πεθαίνει ο Μέγας Πέτρος, τσάρος της Ρωσίας από το 1696. Η βασιλεία του χαρακτηρίστηκε από σαρωτικές στρατιωτικές, πολιτικές και πολιτιστικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα.
1828 γεννιέται ο Ιούλιος Βερν, ο "πατέρας" της επιστημονικής φαντασίας. Στα βιβλία του, ο Βερν προέβλεψε με αξιοσημείωτη ακρίβεια πολλά από τα επιστημονικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα.
1885 πανικό και διάφορα σενάρια προκαλούν στην τοπική κοινωνία του Ντέβον της Αγγλίας σημάδια στο χιόνι που ονομάστηκαν τα «βήματα του διαβόλου». Τα σημάδια ακολούθησαν μια πορεία 100 μιλίων.
1883 ο ασφαλιστής Λούις Γουότερμαν ξεκινάει τα πειράματά του με στόχο να δημιουργήσει το πρώτο στυλό διαρκείας. Ένα χρόνο αργότερα, η ευρεσιτεχνία του κατοχυρώνεται.
1904 αρχίζει ο Ρωσο-ιαπωνικός πόλεμος με την καίρια επίθεση, που εξαπολύει ο ιαπωνικός στόλος στο Πορτ Αρθουρ, στην Κίνα, αποδεκατίζοντας τον ρωσικό στόλο.
1911 γεννιέται Αμερικανίδα, βραβευμένη με Πούλιτζερ, ποιήτρια Ελίζαμπεθ Μπίσοπ.
1915 πραγματοποιείται στο Λος Άντζελες η πρεμιέρα της βωβής ταινίας - σταθμού στην ιστορία του κινηματογράφου, "H γέννηση ενός έθνους", του Ντ. Γ. Γκρίφιθ, που συναντά ανάμικτη υποδοχή από το κοινό, λόγω του ρατσιστικού της περιεχομένου.
1919 στο Σικάγο των ΗΠΑ, πραγματοποιείται το πρώτο ηλεκτροκαρδιογράφημα καρδιακής δυσλειτουργίας.
1920 γεννιέται η σταρ του Χόλιγουντ, Λάνα Τάρνερ. Το 1995, η λαμπερή πρωταγωνίστρια πεθαίνει από την επάρατο νόσο.
1921 πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους θεωρητικούς του αναρχισμού, ο πρίγκιπας Πέτερ Αλεξέγιεβιτς Κροπότκιν, σε ηλικία 79 ετών. Ο Κροπότκιν ήταν υπέρμαχος του μοντέλου, που πρεσβεύει την κατάργηση του κράτους. Κάποιοι τον αποκαλούσαν και "ο Αναρχικός Πρίγκιπας", λόγω του τίτλου, που έφερε.
1924 πραγματοποιείται η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση απ άκρου εις άκρον των ΗΠΑ. Η ομιλία του αντιπροέδρου της εταιρείας Bell Telephone σε ξενοδοχείο του Σικάγο, αναμεταδόθηκε στην Πρόβιντενς, τη Ν. Υόρκη, την Ουάσιγκτον, το Όκλαντ και το Σαν Φρανσίσκο και την άκουσαν περίπου 50.000.000 άνθρωποι.
1925 γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τζακ Λέμον, ο οποίος προτάθηκε έξι φορές για Όσκαρ, το οποίο και απέσπασε δύο φορές, ενώ βραβεύθηκε και στις Κάνες. Το 1998 τιμήθηκε για το σύνολο της προσφοράς του στην Έβδομη Τέχνη. Δημοφιλές ντουέτο με τον κωμικό Γουόλτερ Ματάου, πρωταγωνίστησε σε πολλές επιτυχημένες ταινίες. Πέθανε το 2001.
1931 γεννιέται ο Τζέιμς Ντιν, το κινηματογραφικό ίνδαλμα της δεκαετίας του 50, με την πιο σύντομη καριέρα από όλους τους σταρ της Έβδομης Τέχνης. Πέθανε το 1955, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
1932 γεννιέται στη Ν. Υόρκη ο Τζον Γουίλιαμς, συνθέτης και μαέστρος. Μεταξύ άλλων, έχει συνθέσει τη μουσική για την τριλογία "Star Wars" και την ταινία "Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου".
1941 γεννιέται στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ ο ηθοποιός Νικ Νόλτε. Το 1975 βραβεύτηκε με Έμμι ενώ έχει προταθεί και για Όσκαρ. Ο Νόλτε έχει απασχολήσει πολλές φορές την αστυνομία, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.
1945 οι συμμαχικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Δρέσδη, με αποτέλεσμα περίπου 135.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, παρά το γεγονός ότι, είναι ολοφάνερο, πως πλησιάζει το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
1949 στο Λονδίνο, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες Βρετανίας, Γαλλίας, ΕΣΣΔ και ΗΠΑ συναντώνται για τον καθορισμό των συνθηκών της συμφωνίας ειρήνης με την Αυστρία.
1952 η Ελισάβετ η δεύτερη αναγορεύεται βασίλισσα της Αγγλίας.
1955 στην ΕΣΣΔ, ο Μπουλγκάνιν διαδέχεται τον Μαλένκοφ στη θέση του πρωθυπουργού.
1956 ο Ζακ Ιβ Κουστό, ο διασημότερος ωκεανογράφος, γυρίζει την πρώτη του ταινία σχετικά με τα μυστήρια του βυθού.
1958 ο Μπόμπι Φίσερ, σε ηλικία 15 ετών, γίνεται ο νεότερος σκακιστής στην ιστορία, στον οποίο απονέμεται ο τίτλος του Μέγα Διδάσκαλου (Grand Master).
1959 ο Σαρλ ντε Γκολ, ο πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Γαλλικής Δημοκρατίας, αναλαμβάνει καθήκοντα.
1960 ο Μπιλ Ράσελ των Μπόστον Σέλτικς ανακηρύσσεται ο πρώτος παίκτης του NBA με 50 ριμπάουντ.
1963 οι συνοριακές συγκρούσεις που ξεσπούν μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο 200 ατόμων και τον τραυματισμό 200.
1965 στις ΗΠΑ, 84 άνθρωποι σκοτώνονται κατά τη συντριβή ενός αεροσκάφους DC-7 στο Τζόουνς Μπιτς.
1966 γεννιέται ο κορυφαίος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής Χρίστο Στόιτσκοφ
1969 το Μπόινγκ 747, το μεγαλύτερο επιβατηγό αεροπλάνο, κάνει την πρώτη του πτήση.
1971 κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο δείκτης Νάζντακ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
1972 πεθαίνει ο μεγάλος ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης.
1974στις ΗΠΑ, οι τρεις αστροναύτες του Σκάιλαμπ επιστρέφουν από ταξίδι ρεκόρ, διάρκειας 84 ημερών σε τροχιά γύρω από τη Γη.
1979 οι ΗΠΑ διακόπτουν τη στρατιωτική τους συνεργασία με τη Νικαράγουα, μετά την άρνηση του Προέδρου Σομόζα να δεχθεί ειρηνευτική πρόταση για τερματισμό του εμφυλίου.
1980 πεθαίνει ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής, Νίκος Ξυλούρης, σε ηλικία 44 ετών, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.
1981 σε τραγωδία καταλήγει το ποδοσφαιρικό ντέρμπυ Ολυμπιακού-ΑΕΚ, στο γήπεδο Καραϊσκάκη στον Πειραιά. Δεκαεννέα άτομα, τα περισσότερα νεαρής ηλικίας, πεθαίνουν από ασφυξία όταν, για αδιευκρίνιστους λόγους, στριμώχνονται, στην έξοδο της Θύρας 7 κι άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, γράφοντας μία από τις τραγικότερες σελίδας.
1983 απαγάγουν το άλογο του Αγά Χαν "Σεργκάρ", ζητώντας λύτρα ύψους 5 εκατ. λιρών. Λίγες ημέρες αργότερα, σκοτώνουν το άλογο. Οι απαγωγείς φέρονται να είναι μέλη του IRA.
1984 ξεκινούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σαράγεβο της Γιουγκοσλαβίας.
1989 145 άτομα σκοτώνονται από πτώση Μπόινγκ 707 στις Αζόρες.
1991 στο όρος Όθρυς εντοπίζονται τα συντρίμμια του αγνοούμενου αεροσκάφους C130, στο οποίο επέβαιναν 63 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και σμηνίτες. Το σκάφος προσέκρουσε στο όρος τρεις ημέρες νωρίτερα.
1992 στην Ταϊλάνδη, στους 16 ανέρχονται οι νεκροί από κατάρρευση σιδερένιας σκαλωσιάς σε ανεγειρόμενη πολυώροφη οικοδομή.
1993 στο Ιράν, 131 επιβάτες χάνουν τη ζωή τους, όταν αεροσκάφος συγκρούεται στον αέρα με στρατιωτικό αεροπλάνο.
1994 απορρίπτονται ομόφωνα από το Συμβούλιο Χαρίτων, οι αιτήσεις απονομής χάριτος των Παττακού, Μακαρέζου, Λαδά και Ζωιτάκη, πρωταιτίων της Δικτατορίας 1967-74.
1995 σεισμός πλήττει την Κολομβία, προκαλώντας τον θάνατο 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 230.
1996 ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των αρχαίων Μακεδόνων, ο ναός του Ολυμπίου Διός, αποκαλύπτεται στο θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Μακεδονίας, το Δίον της Πιερίας.
1997 η Καναδή Σόνια Ντενονκούρτ είναι η πρώτη γυναίκα διαιτητής στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.
1998 πραγματοποιείται το πρώτο παιχνίδι χόκεϊ γυναικών σε Χειμερινή Ολυμπιάδα, όπου η Φινλανδία νικά τη Σουηδία με 6-0.
2002 την τελευταία του πνοή αφήνει ο τεχνικός και πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Γιάννης Παθιακάκης, σε ηλικία 49 ετών, λίγο πριν αρχίσει η προπόνηση του Ακράτητου.
2003 ολοκληρώνονται οι εργασίες του 7ο έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος, Γιώργου Παπανδρέου, με ανοιχτή ψηφοφορία σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην οποία ανταποκρίνονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες.
2007 πεθαίνει απρόσμενα σε ηλικία 40 ετών το μοντέλο Αν Νικόλ Σμιθ.
2010 μια τρομερή χιονοθύελλα στο Αφγανιστάν προκαλεί δεκάδες χιονοστιβάδες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 172 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου