Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

H Κίνα 2η μεγαλύτερη Οικονομία στον Κόσμο

Ξεπερνώντας την ιαπωνική Οικονομία το 2010, η Κίνα βρίσκεται πλέον στη 2η θέση παγκοσμίως, μετά την Οικονομία των ΗΠΑ.


Πρόκειται για μία ιστορική ανατροπή, που όπως επισήμανε η «WSJ» έχει προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα σε Κίνα και Ιαπωνία:

Μία τάση παραίτησης, μαζί με ενδοσκόπηση από πλευράς των Ιαπώνων, που βλέπουν την Οικονομία τους να βρίσκεται σε
στασιμότητα και επιφυλάξεις στους Κινέζους για τις νέες ευθύνες που επωμίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Οικονομία τους να κινείται ανοδικά.

Ειδικότερα, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι η Οικονομία της χώρας είχε ύφεση 1,1%, ενώ η Κίνα έχει γνωστοποιήσει πως η δική της Οικονομία αυξήθηκε με ρυθμό 9,8%.

Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει πως το ιαπωνικό ΑΕΠ για το 2010 έφτασε στα 5,47 τρισ. δολάρια, την ίδια ώρα που το κινεζικό ήταν 5,88 τρισ. δολάρια.

Και οι δύο Οικονομίες παραμένουν σημαντικά πιο μικρές από την αμερικανική. Στο σύνολό τους άλλωστε Κίνα και Ιαπωνία, με 11,53 τρισ. δολάρια, υπολείπονται από τα 14,66 τρισ. δολάρια του αμερικανικού ΑΕΠ το 2010.

Για σχεδόν δύο γενιές από το 1967, οπότε ξεπέρασε την Οικονομία της Δυτικής Γερμανίας, η Ιαπωνία βρισκόταν σταθερά στο νούμερο 2 της παγκόσμιας οικονομικής κατάταξης. Η αλλαγή συμβολίζει την άνοδο της Κίνας και την πτώση της Ιαπωνίας, όσον αφορά στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.

Για τις ΗΠΑ, ενώ η Ιαπωνία υπήρξε κατά κάποιο τρόπο, οικονομικός αντίπαλος, παράλληλα ήταν ένας γεωπολιτικός και στρατιωτικός σύμμαχος. Η Κίνα, αποτελεί έναν πιθανό ανταγωνιστή σε όλα τα επίπεδα, ανέφερε η «WSJ», προσθέτοντας:

Η άνοδος της Κίνας, αποτελεί την κύρια πηγή λαϊκής νομιμοποίησης για το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα. Ομως, το Πεκίνο ανησυχεί ότι ο μανδύας του οικονομικού τιτάνα, έχει ως συνέπεια ανεπιθύμητες υποχρεώσεις για μια χώρα που εξακολουθεί από να έχει από πολλές απόψεις φτωχό λαό.

Η Κίνα ξεπερνώντας την Ιαπωνία έγινε δεύτερη μεγαλύτερη Οικονομία παγκοσμίως, αλλά όχι η δεύτερη πιο ισχυρή», ήταν ο ενδεικτικός τίτλος στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «People’s Daily», που αποτελεί τη ναυαρχίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Ως γειτονική χώρα χαιρετίζουμε την ταχεία ανάπτυξη της κινεζικής Οικονομίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Καόρου Γιοσάνο, αρμόδιος υπουργός για την Οικονομική Πολιτική και τον Προϋπολογισμό.

«Αυτό μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο για την ανάπτυξη της περιφερειακής Οικονομίας, δηλαδή της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας», πρόσθεσε.

Η Κίνα παρουσιάζει εδώ και χρόνια ένα ποσοστό ανάπτυξης που προσεγγίζει ή ξεπερνά το 10%. Το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 10,3% το 2010.

Από την άλλη πλευρά, η ιαπωνική Οικονομία, που επλήγη σοβαρά από την παγκόσμια οικονομική ύφεση, ανέκαμψε το 2010 με το ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει το 3,9%.

Οπως ανακοινώθηκε από το Πεκίνο, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 50% τον Ιανουάριο σε 6,5 δισ. δολάρια, με τις εισαγωγές να ενισχύονται κατά 51%.

Το πλεόνασμα -το μικρότερο που καταγράφεται σε διάστημα εννέα μηνών- ήταν χαμηλότερο από τα 11,3 δισ. δολάρια που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι. Το Δεκέμβριο είχε διαμορφωθεί σε 13 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές της χώρας σημείωσαν αύξηση 38% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου