Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Αντιμέτωπη με τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Η πληγείσα από τις πλημμύρες και τις καταιγίδες βόρεια Αυστραλία είναι πιθανόν να υφίσταται πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με μελέτη των κοραλιογενών βράχων, η οποία αποκαλύπτει τις κλιματικές συνθήκες αιώνων στην περιοχή.


Όπως οι σελίδες ενός βιβλίου, τα κοράλια μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανατρέξουν σε παλαιότερες εποχές αποκαλύπτοντας έτη κατά τα οποία το κλίμα ήταν παραδόξως υγρό ή ξηρό.


«Τα κοράλια παρέχουν στοιχεία που ίσως να καταδεικνύουν ότι ήδη βλέπουμε κάποιες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς η Τζάνις Λαφ, επιστήμονας στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης στην πολιτεία του Κουίνσλαντ.

Η Λαφ, στην αμερικανική επιθεώρηση Paleoceanography, αναφέρει ότι μελέτησε 17 κοραλιογενείς βράχους που εξήχθησαν από τους υφάλους κοντά στην βορειοανατολική ακτή του Κουίνσλαντ.

Οι δακτύλιοι στους βράχους, που σχηματίστηκαν από τον 17ο αιώνα μέχρι το 1981 όταν συνελέγησαν, αποτελούν αρχεία ηλικίας 300 ετών για το κλίμα.

Οι περισσότερες βροχοπτώσεις στο βόρειο Κουίνσλαντ συνήθως σημειώνονται κατά την θερινή περίοδο των μουσώνων και η περιοχή βρίσκεται στο έλεος των φαινομένων Ελ Νίνιο και Λα Νίνια, που συνήθως προκαλούν ξηρασία ή πλημμύρες.

Η Λα Νίνια που πλήττει τώρα την περιοχή με σφοδρότητα είναι υπεύθυνη για τις πρωτοφανείς πλημμύρες που ταλανίζουν το Κουίνσλαντ τους τελευταίους μήνες κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, προκαλώντας καταστροφές σε χιλιάδες σπίτια, στις σοδειές και στα ανθρακωρυχεία.

Η Λαφ είπε ότι η μελέτη της διαπίστωσε πώς η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων φαίνεται να αυξάνεται τους τελευταίους αιώνες.

«Είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε αν οι αλλαγές παρατηρούνται μόνο εξαιτίας των έντονων φυσικών διακυμάνσεων», είπε η ίδια, αλλά πρόσθεσε ότι τα παλιά αρχεία υποδεικνύουν ότι έχει καταγραφεί κάποια αλλαγή.

«Αυτές οι διακυμάνσεις των τροπικών βροχών θα γίνουν πιο ακραίες».

Η Λαφ δήλωσε ότι τα αρχεία των κοραλιογενών βράχων αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι του κλιματικού παζλ, δεδομένης της απουσίας στοιχείων για τον καιρό που να ανατρέχουν σε πολύ παλαιότερες περιόδους, ειδικά στο Νότιο Ημισφαίριο και στους τροπικούς.

«Τα κοράλια είναι βιβλία φυσικής ιστορίας», σχολιάζει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου