Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας με ένα νεκρό στο Ιράν

Άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις καταστολής σημειώθηκαν τη Δευτέρα στη Τεχεράνη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν όπως και να συλληφθούν δεκάδες άλλοι.

Η αστυνομία του Ιράν προσπάθησε να διαλύσει με ρίψη δακρυγόνων τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πραγματοποιούσαν διαδήλωση στο κέντρο της Τεχεράνης. «Θάνατος στον δικτάτορα» φώναζαν διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον Αχμαντινετζάντ. Συγκρούσεις
και συλλήψεις και στην πόλη Ισφαχάν, δεκάδες οι συλλήψεις εκεί και στη Τεχεράνη καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Σε κατ' οίκον περιορισμό ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί. Στηρίζουν τους διαδηλωτές οι ΗΠΑ και ζητούν να αποφευχθεί η χρήση βίας.

ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

Όπως αναφέρει πηγή του BBC που βρίσκεται στο Ιράν, η κατάσταση στην ιρανική πρωτεύουσα ήταν «χαοτική». Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα» -αναφερόμενοι στον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές στην πλατεία Ένγκχελαμπ, ενώ οι Αρχές προχώρησαν σε πολλές δεκάδες συλλήψεις, σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή των διαδηλώσεων οι επικοινωνίες με κινητά τηλέφωνα είχαν διακοπεί.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της απαγορευμένης διαδήλωσης από πυρά στασιαστών, όπως τους χαρακτήρισε χωρίς να μεταδώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ισχυρές δυνάμεις είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα του Ιράν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις.

«Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποιούν πορεία [...]. Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα για να τους διαλύσουν κοντά στην πλατεία Ιμάμ Χοσεΐν» είπε αυτόπτης μάρτυρας.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτές σημειώθηκαν και στην πόλη Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, όπου συνελήφθησαν δεκάδες άτομα, σύμφωνα με δηλώσεις αυτόπτη μάρτυρα στο πρακτορείο Reuters.

Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης οργανώθηκαν μετά τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία και παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργείου Εσωτερικών ότι οι διαδηλωτές είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με την αστυνομία.

«Το Πράσινο Κύμα» το κίνημα κατά του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, του οποίου ηγούνται ο πρώην πρωθυπουργός Μιρχοσεΐν Μουσαβί και ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί, ζήτησε άδεια να διαδηλώσει σε ένδειξη υποστήριξης προς τη λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα αυτό, υποστηρίζοντας ότι οιαδήποτε υποστήριξη προς την Αίγυπτο και την Τυνησία θα μπορούσε να έχει εκφραστεί με τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που οργάνωσε το κράτος για την 32η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επωφελείται από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο για να συνεχίσει τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος, στην Τεχεράνη.

ΣΕ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ Ο ΜΟΥΣΑΒΙ

Οι Αρχές στο Ιράν έθεσαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί σε κατ'οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του πολιτικού, η κίνηση αυτή αποτελεί μια απόπειρα να τον εμποδίσουν να συμμετάσχει στην κινητοποίηση της Δευτέρας.

Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 18 διαφωνούντες έχουν συλληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου