Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Κατά του Ιράν στρέφεται ο Ομπάμα

Τα «πυρά» του στο Ιράν για τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών έστρεψε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή να αποφύγουν τις βιαιότητες κατά των διαδηλωτών. «Ο κόσμος αλλάζει» είπε ο Μπ. Ομπάμα και κάλεσε τα απολυταρχικά καθεστώτα της περιοχής να προηγηθούν της αλλαγής. Σχετικά με τις κατηγορίες για αμερικανική «επιρροή»
στην περιοχή, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν υπαγορεύουν τι συμβαίνει, αλλά μπορούν μόνο να παρέχουν ηθική στήριξη.


«Ο κόσμος αλλάζει» είπε ο Μπ. Ομπάμα σε μήνυμά του προς τα απολυταρχικά καθεστώτα της περιοχής. «Έχετε μια νέα, δραστήρια γενιά στη Μέση Ανατολή που ζητά μεγαλύτερες ευκαιρίες. Πρέπει να προηγηθείτε της αλλαγής, δεν θέλετε να μείνετε πίσω» τόνισε.

«Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι το ιρανικό καθεστώς προσποιείται ότι γιορτάζει αυτό που συνέβη στην Αίγυπτο» πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι πράξεις τους ήταν πλήρως αντίθετες με τα όσα συνέβησαν στην Αίγυπτο» είπε, αναφερόμενος στη χρήση βίας κατά διαδηλωτών.

Τόνισε ότι με την εξέλιξη που προσφέρει η ελευθερία της επικοινωνίας μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών (smartphones, twitter), οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν τώρα περισσότερο από ποτέ ότι θα πρέπει να δρουν σύμφωνα με τις επιθυμίες των λαών τους.

«Οι κυβερνήσεις στην περιοχή αρχίζουν και το κατανοούν αυτό» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι είναι ελπίδα του «ότι θα συμπεριφερθούν με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται σε αυτή τη θέληση για αλλαγή, αλλά θα το κάνουν αυτό με έναν τρόπο που δεν θα οδηγεί στη βία».

Ερωτώμενος για την αμερικανική επιρροή στην περιοχή, ο Μπ. Ομπάμα δήλωσε ότι υπάρχουν όρια σε αυτό.

«Μιλάμε για χώρες που έχουν την κυριαρχία τους και παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις» είπε. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε ηθική στήριξη».

Συγκεκριμένα για το Ιράν, επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ δεν υπαγορεύουν τι συμβαίνει», πρόσθεσε, όμως, ότι είναι ελπίδα του ότι ο λαός του Ιράν θα έχει το θάρρος να εκφράζει τη θέλησή του για μεγαλύτερη ελευθερία και για μια διακυβέρνηση που θα τον αντιπροσωπεύει περισσότερο.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απέστειλε νωρίτερα μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση να μην ενθαρρύνουν τις διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή μετά τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες της Δύσης δεν πρέπει να ενθαρρύνουν τις διαδηλώσεις και να πυροδοτούν τη δημόσια ανυπακοή.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το κάλεσμα σε επαναστάσεις είναι αντιπαραγωγικό. Είχαμε πάνω από μία επανάσταση στη Ρωσία και πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να επιβάλουμε επαναστάσεις σε άλλους» είπε στους δημοσιογράφους.

Στο Ιράν οι Αρχές συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί τη Δευτέρα στην Τεχεράνη και αλλού με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένα άτομο (Ιρανός βουλευτής έκανε λόγο για δύο νεκρούς) και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα.

Ιρανοί βουλευτές ζήτησαν χθες την εκτέλεση των ηγετών της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου